пористий матеріал

Об‘єктно-орієнтована реалізація методу скінченних елементів для розрахунку в’язкопружного стану капілярно-пористих матеріалів

У межах об’єктно-орієнтованого підходу та UML розроблено програмне забезпечення для реалізації математичної моделі в’язкопружного деформування капілярно- пористих матеріалів з використанням методу скінченних елементів. Створене об‘єктно- орієнтоване програмне забезпечення складається зі задокументованих класів, які можуть повторно використовуватись для реалізації нових моделей.

Виготовлення гібридного матеріалу на основі активованого вугілля/хітозану для адсорбційного вилучення Pb (II)

У цьому дослідженні синтезовано новий, економічно ефективний та екологічно чистий гібридний матеріал на основі активованого вугілля/хітозану через поєднання поверхневих властивостей активованого вугілля, отриманого з рисового лушпиння, та хітозану, вилученого з панцирів креветок "Чорний тигр", з метою отримання високофункціоналізованого пористого матеріалу з підвищеною адсорбційною здатністю до адсорбції Pb (II) для очищення води.

Хімічне вилуговування за кімнатної температури сплавів al3ni та al3ti

Методом дугової плавки приготовлені Al3Ni та Al3Ti сплави і витримані у 5M NaOH для хімічного вилуговування за кімнатної температури. Встановлено, що у випадку Al3Ni сплаву збагачені алюмінієм фази реагують з розчином вилугування з утворенням нанопористого нікелю з діаметром пор у діапазоні ~10–20 нм. Доведено, що тільки фаза чистого алюмінію сплаву Al3Ti реагувала хімічно з утворенням густоскладчатої поверхні з розміром складки ~50–100 нм.