геоїд

Моделювання локальних геоїдних ундуляцій за допомогою безпілотних літальних апаратів (БПЛА): приклад федерального технологічного університету, Акуре, Нігерія

Дослідження було спрямоване на розробку моделі геоїда з використанням технології безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Для цього використано БПЛА для отримання зображень досліджуваної території з висоти 150 м із роздільною здатністю на Землі 4,19 см. Всього отримано 3737 зображень, які охоплюють площу 725,804 га. Існуючі еліпсоїдні та ортометричні висоти були використані для географічної прив’язки отриманих зображень. Для аналізу використано 35 точок, з яких 20 точок визначено як наземні контрольні точки (GCP), а решта 15 точок – контрольні точки (CPs).

Метод сумісного аналізу внутрішньої будови, фігури і гравітаційного поля Землі

На підставі біортогональних розкладів в еліпсоїді побудована система функцій, яка дає можливість комплексно вивчати внутрішню будову, фігуру і гравітаційне поле Землі.

Основні етапи підготовки вихідних даних для побудови топографічної поверхні моря

У роботі виконано дослідження висот поверхні Чорного моря з використанням даних супутникової альтиметрії. Побудована модель висот Чорного моря. Отримані результати були порівняні з висотами європейського квазігеоїда.