Аналіз виробництва молока та перспективи оцінювання його якості та безпеки за міжнародною системою НАССР

2012;
: pp. 141-146
1
Lviv Politecnic National University
2
Lviv Politecnic National University

In a review, on basic researches of literary data, the analysis of the state of production of milk of cows and other types of agricultural animals is done in the world, including in Ukraine, and also the forecast indexes of production of milk and dairies. The prospects of receipt of milk are separately rotined, as raw material for milk processing enterprises, after principles of the system НАССР.

1. Council Regulation (EEC) № 237790 of 26 June 1990 laying down a Community procedur for the establishment of maximum residue limits of veterinary medicinal products in foodstuffs of animal origin Official Journal L 224, 18/08/1990, p.0001-0008. Остання зміна : Commission Regulation (EC) № 1181/2002 of 1 July 2002.Official Journal L 172, 02/07/2002, p. 00135-0020. 

2. HACCP in the meat industry / Ed.by Martyn Brown.- Cambridge England : Woodhead publishing limited,2002.- 329р.

3. Food and Agriculture Organization of the United Nations [електронний ресурс] http : // www.fao.org /about/en/.

4. Бурыкина И.М., Гомзикова И.Д., Бондаренко С.Ф. Система НАССР : анализ потенциальной опасности // Молочная промышленность. – 2003. – №9. – С.13.

5. Бурыкина И.М., Щемелева М.В., Хитрова Г.В. Анализ контрольных критических точек // Молочная промышленность. – 2003. – № 10. – С.13.

6. Бурыкина И.М., Щемелева М.В., Хитрова Г.В. Система НАССР на предприятиях промышленности: программа внутреннего контроля // Молочная промышленность. – 2004. – №5. – С.16 – 17.

7. Касянчук В. Проблеми безпечності української молочної продукції // Продукты & Ингредиенты. – 2008. – №5. – С.54 – 56.

8. Козаченко О., Яцюта М., Міщенко М., Лопата П. Молоко та молочні продукти : стандарти для сертифікації // Стандартизація, сертифікація, якість. – 2002. – №3. – С.28 – 29.

9. Лакішник О.В. Стан і перспективи експорту молока та молокопродуктів // Економіка АПК. – 2008. – № 5. – С136 – 141.

10. Лобот В., Гончаренко І.Сучасні вимоги до якості молока у країнах – членах СОТ // Тваринництво України. – 2005. – №1. – С.12 – 15.

11. Методичні рекомендації щодо впровадження системи НАССР на молокопереробних підприємствах / Якубчак О.М., Димань Р.М., Олійник Л.В., Мазур Р.Т. – К.: Біопром, 2005. – 40 с.

12. Павличенко М.Г. Ринок молока в Україні та перспективи для різних категорій господарств // Молочна промисловість. – 2007. – № 5(40). – С.19.

13. Попов А.Ю. Система анализа риска в критических контрольных точках (ХАССП) – эффективный путь обеспечения качества и безопасности продукции // Молочная промышленность. – 2003. – № 6. – С.11.

14. Система НАССР. Довідник: /Львів: НТЦ – “Леонорм – Стандарт”, 2003. – 218 с.

15. Система НАССР : предпосылки и принципы разработки // Молочная промышленность. – 2003. – № 8. – С.16.

16. Сухачева В.Ю. Опыт внедрения системы НАССР // Молочная промышленность. – 2004. – № 2. – С.34 – 37.