хімічне споживання кисню

ВПЛИВ КАВІТАЦІЙНИХ ЯВИЩ НА ПРОЦЕСИ РУЙНУВАННЯ ОРГАНІЧНИХ ТА БІОЛОГІЧНИХ ЗАБРУДНЕНЬ У ВОДІ

Досліджено закономірності кавітаційного очищення стічних вод харчових та хімічних виробництв від органічних та біологічних забруднень в присутності газів різної природи. Встановлено оптимальний діапазон температур 313 К – 318 К для кавітаційної обробки стічних вод. Показано, що процес кавітаційного руйнування органічних сполук можна описати кінетичним рівнянням першого порядку. Підтверджено ефективність барботування газів в кавітаційну зону з метою інтенсифікації одночасного руйнування мікробіологічних та органічних забруднень у стічних водах промислових виробництв.

CHLORELLA VULGARIS IN WASTEWATER TREATMENT PROCESSES – PRACTICAL EXPERIENCE

Wastewater from human settlements contains a significant amount of organic and biogenic substances. Insufficiently treated wastewater enters surface water and leads to their eutrophication. The usage of microalgae in wastewater treatment has significant advantages in comparison with other methods of removing biogenic substances. Namely: effective and simultaneous removal of nitrogen and phosphorus without reagents management facilities, oxygen formation. Using microalgae in wastewater treatment is a new environmentally friendly biotechnological method.

Ефективність оброблення стічної води підприємств харчової промисловості різними типами генераторів кавітації

Досліджено ефективність очищення стічних вод за допомогою ультразвуку та віброкавітації. Застосування віброкавітації дає такий же ефект, як і використання ультразвукової кавітації, але економічно доцільніше використовувати вібраційний низькочастотний кавітатор.