пектин

Дослідження властивостей гідрогелевих пластин на основі високоестерифікованого пектину

У повідомленні описані особливості фізико-механічних властивостей і абсорбційної спроможності гідрогелів, отриманих на основі високоестерифікованого пектину. На основі ряду експериментальних даних продемонстровано взаємозв’язок між цими величинами та зроблена спроба пояснити отримані залежності через морфологію гідрогелю та механізм його формування.

ФОРМУВАННЯ ГІДРОГЕЛІВ НА ОСНОВІ ПЕКТИНУ З РІЗНИМ СТУПЕНЕМ ЕСТЕРИФІКАЦІЇ

З використанням пектину зі ступенем естерифікації 81,5% у роботі одержано різні зразки пектинів зі ступенями естерифікації 40-70%. Показано, що визначальним фактором для успішного формування гідрогелевих пластин є ступінь естерифікації полісахариду. Встановлено, що гідрогелеві пластини за методом структурування солями кальцію формуються лише на основі пектину зі ступенем естерифікації меншим 70%. Запропоновано метод отримання гідрогелевих пластин на основі пектину зі ступенем естерифікації більшим 70% через введення додаткового гелеутворюючого полімеру альгінату натрію.

Antimicrobial Packaging Materials from Poly(Lactic Acid) Incorporated with Pectin-Nisaplin® Microparticles

The thermostability of nisin and Nisaplin® was investigated in the presence and absence of pectin. By mixing with pectin, both nisin and Nisaplin® were able to inhibit microbial growth, even after heating to 433 K. In contrast, without pectin, the nisin was totally inactivated after heat treatment. Nisin and pectin in solution were complexed, as shown by atomic force microscopic analysis. Probably, the complex formation between the polysaccharide and the polypeptide improves the nisin thermostability; however, a detailed mechanism remains to be resolved.