соняшникова олія

Використання галогенованої рослинної олії для одержання полімерних матеріалів

В роботі представлено встановлення можливості використання галогенованої рослинної олії для  одержання  полімерних  матеріалів.  Внаслідок  проведених  досліджень  розроблена  методика галогенування  соняшникової  олії  та  підтверджена  її  структура  методом  ІЧ-спектроскопії. Одержану  галогеновану  олію  використовували  для  взаємодії  з  різними  за  функціональністю сполуками.  Синтезовані  матеріали  застосовували  для  одержання  полімерних  композитних матеріалів в умовах термополімеризації з вініловими мономерами. 

ВИКОРИСТАННЯ ВІДПРАЦЬОВАНОЇ РОСЛИННОЇ ОЛІЇ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ПОЛІМЕРНИХ КОМПОЗИТІВ

У харчовій промисловості та закладах громадського харчування України утворюється досить велика кількість олії, яка використовувалась під час обсмажування різноманітної харчової сировини та приготування страв, наприклад овочів та риби під час виготовлення консервів, приготування картоплі фрі, пампухів, чебуреків тощо.

Дослідження механізму взаємодії лінолевої кислоти та 1-лінолеїл-2-олеоїл-3-ліноленоїлгліцерину з наночастинками Fe3O4

Обгрунтовано механізм взаємодії наночастинок Fe3O4 з лінолевої кислотою та з 1-лінолеїл-2-олеоїл-3-ліноленоїлгліцерином, який представлений моделлю «двошарової координації». Методами ІЧ-Фур’є спектроскопії, трансмісійної електронної мікроскопії, енергодисперсійної рентгенівської спектроскопії, рентгенівської фотоелектронної спектроскопії, рентгенофазового і термогравіметричного аналізу вивчений механізм взаємодії лінолевої кислоти і соняшникової олії з наночастинками Fe3O4.

Трансестерифікація триолеату гліцерину бутан-1-олом

Наведено результати дослідження трансестерифікації триолеату гліцерину бутан-
1-олом у присутності каталізатора – катіоніту КУ-2-8 з іммобілізованими іонами Ni2+ і
солей нікелю. Вивчено вплив технологічних параметрів (температури реакції, мольного
співвідношення реагентів, вмісту каталізатора у реакційній суміші тощо), а також
вплив природи аніону солі на конверсію триолеату гліцерину. Показано, що з
підвищенням температури збільшується швидкість реакції трансестерифікації та