тиск насиченої пари

Термодинамічні властивості розчинів бутилметакрилату в органічних розчинниках

Статичним тензиметричним методом було виміряно тиск насиченої пари над розчинами бутилметакрилату в ацетонітрилі, бензені, гексані та 1,2- дихлоретані в температурному інтервалі 293 – 351 К. За даними температурної залежності тиску насиченої пари розраховано склад рівноважних фаз та коефіцієнти активності компонентів. За температурною та концентраційною залежністю коефіцієнтів активності розраховані термодинамічні функції змішування досліджених розчинів.

Vaporization and Sublimation Enthalpies of Six Carbone-12 Peroxide Containing Derivatives

Vaporization and sublimation enthalpies of six peroxide containing derivatives of carboranes were obtained on the basis of temperature dependencies of the saturated vapor pressure that was measured by Knudsen effusion method. Fusion enthalpies were defined by DSC method. The inputs of carborane nuclei and the increments of the hydrogen atom deputies groups in carboranes were determined.

Thermodynamic Properties of Solutions of the Acrylic Acid in 1,2-Dichloroethane and Acetic Acid

The saturated vapor pressure of the acrylic acid solutions in 1,2-dichloroethane and acetic acid was measured by static tensimetric method in the temperature range of 295 to 355 K. The composition of the equilibrium phases as well as the activity coefficients (γ1 and γ2) were received from the experimental measurements of the temperature-dependent saturated vapor pressure. Then we used the temperature and concentration dependent activity coefficients to calculate the excess thermodynamic functions of the solutions mixing (HE, GE, SE).

Термодинамічні властивості розчинів етакрилової кислоти в ацетонітрилі та оцтовій кислоті

Статичним тензиметричним методом виміряно тиск насиченої пари над розчинами етакрилової кислоти в ацетонітрилі та оцтовій кислоті в температурному інтервалі 295–355 К. За даними температурної залежності тиску насиченої пари розраховано склад рівноважних фаз та коефіцієнти активності компонентів. За температурною та концентраційною залежністю коефіцієнтів активності розраховані надлишкові термодинамічні функції змішування досліджених розчинів (HE, GE, SE).