У статті досліджено сучасні тенденції та технологічні підходи до виготовлення подарункового паковання з використанням лазерної обробки. Особливу увагу приділено сегменту сувенірної та подарункової упаковки, який відзначається специфічними естетичними функціями, що, своєю чергою, зумовлює часте використання складних для утилізації матеріалів. На цьому тлі лазерна обробка демонструє низку переваг: можливість роботи з широким спектром матеріалів (перероблений картон, фанера, акрил, текстиль), зниження кількості відходів, забезпечення персоналізації (іменні написи, логотипи), реалізація складних дизайнерських рішень без використання додаткових барвників та клеїв.
Систематизовано класифікацію лазерів за типом активного середовища, довжиною хвилі, режимом роботи та рівнем небезпеки. Надано рекомендації щодо вибору типу лазера залежно від матеріалу, функціонального призначення
пакування та бажаних параметрів обробки. Зокрема, CO лазери потужністю 40– 100 Вт визначено як оптимальні для виготовлення подарункових паковань з паперу, картону, деревини та акрилу.
Підкреслено важливість програмного забезпечення, екологічних вимог, вентиляційних систем та сертифікації обладнання. Акцентовано на економічній доцільності лазерної технології для малосерійного виробництва, що особливо актуально для малого бізнесу та креативних студій. Окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язаних з оптимізацією параметрів обробки та впрова дженням новітніх екологічно безпечних матеріалів.
- The Future of Packaging to 2028. URL: https://www.smithers.com/services/market-reports/ packaging/the-future-of-global-packaging-to-2028.
- Hussain, Sh., Akhter, R., & Maktedar, S. S. Advancements in sustainable food packaging: from eco-friendly materials to innovative technologies // Sustainable Food Technology. – 2024. – Vol. 2, No. 5. – P. 1297–1364. – Available from: https://doi.org/10.1039/d4fb00084f.
- Bher, A., & Auras, R. Life cycle assessment of packaging systems: A metaanalysis to evaluate the root of consistencies and discrepancies // Journal of Cleaner Production. – 2024. – Vol. 476:143785. DOI: 10.1016/j.jclepro.2024.143785.
- Рauer, E., Wohner, B., Heinrich, V., & Tacker, M. Assessing the Environmental Sustainability of Food Packaging: An Extended Life Cycle Assessment including PackagingRelated Food Losses and Waste and Circularity Assessment // Sustainability. – 2019. – Vol. 11, No. 3, 925. – DOI: 10.3390/su11030925.
- Accorsi, R., Battarra, I., Guidani, B., Manzini, R., & Ronzoni, M. Augmented spatial LCA for comparing reusable and recyclable food packaging containers networks // Journal of Cleaner Production. – 2022. – Volume 375, 134027. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.134027.
- Silva, N. & Pålsson, H. Industrial packaging and its impact on sustainability and circular economy: a systematic literature review // Journal of Cleaner Production. – 2022. – Vol. 333, 130165. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.130165.
- Jagoda, S., Gamage, J.R., & Karunathilake, H. Environmentally sustainable plastic food packaging: A holistic life cycle thinking approach for design decisions // Journal of Cleaner Production. – 2023. – Vol. 400(2):136680. DOI: 10.1016/j.jclepro.2023.136680.
- Бишко, М. А., Семінський, О. О., & Зубрій, О. Г. (2022). Вплив вибору пластифікатора на властивості полімерів на основі крохмалю. Вісник НТУУ “КПІ імені Ігоря Сікорського”, (1), 9–20. https://doi.org/10.20535/2617-9741.1.2022.254154.
- EPPA - European Paper Packaging Alliance. Meta-study for qsrs. take-away services. https:// eppa-eu.org/wp-content/uploads/2023/05/330001928_EPPA_Metastudy_takeaway-1.pdf.
- Лазерне маркування. https://www.phoenixcontact.com/uk-ua/tekhnolohiyi/promyslove-mar- kuvannya/promyslove-markuvannya-lazerne-markuvannya.
- Özbey, S., & Tikiz, İ. Advanced Laser Material Processing Techniques // Interdisciplinary Stu dies on Contemporary Research Practices in Engineering in the 21st Century VI. – 2024. – Р.103-120. DOI: 10.58830/ozgur.pub426.c1849.