обробка

Вплив обробки поверхні вінілтриметоксисиланом і занурення у воду на характеристики розтягування плівок полівінілхлориду з яєчною шкаралупою, отриманих методом лиття з розчину

Плівки на основі полівінілхлориду та порошків необробленої й обробленої силаном яєчної шкаралупи в різних співвідношеннях були отримані методом лиття з розчину. Зразки витримували у воді протягом 25 діб. Визначено вплив ступеня наповнення й обробки наповнювача на поведінку і властивості композицій при розтягуванні та порівняно їх із матеріалами до занурення.

WASTE MANAGEMENT PROBLEMS IN THE TERNOPIL REGION

The National Strategy and the National Waste Management Plan in Ukraine until 2030, the regional
program for solid waste management in the Ternopil region for 2018-2020 on the reality of conducting key infrastructure measures and achieving the desired result for society are studied. An improved version of the solid waste management scheme in the Ternopil region and a suitable scheme for solid waste management in the city of Ternopil within the regional complexes for the municipal waste recovery are proposed and the sources of their financing are substantiated.

Ефективний розвиток та функціонування ринку медичних послуг в умовах глобалізації та інтеграційних процесів у охороні здоров’я

Уточнено поняття “медична послуга”, виявлено характерні ознаки та особливості медичних послуг. Визначено роль і місце медичних послуг у системі охорони здоров’я. Обґрунтовано, що важливою умовою розвитку ринку медичних послуг в Україні є зміцнення інноваційного потенціалу системи охорони здоров’я.

Віброкавітаційне знезараження дріжджових стоків пивоваріння

Показано, що одним із перспективних напрямів вирішення проблем екологічної безпеки довкілля є створення високоефективних методів знезараження стічних вод та руйнування наявних в них органічних сполук. Запропоновано конструкцію та описано принцип роботи створеного для очищення стічних вод пивоваріння електромагнітного вібраційного кавітатора, досліджено ефективну технологію віброкавітаційного очищення стоків харчових виробництв.