віковий хід

Віковий хід геомагнітного поля на території Європи за період 1995–2005 рр.

Досліджено просторову структуру вікового ходу геомагнітного поля на території Європи. За даними магнітних обсерваторій побудовано серію карт вікової варіації (SV) для X, Y, Z, D – компонент геомагнітного поля для п’ятирічних інтервалів 1995–2000 і 2000–2005 рр. Виконано їхнє порівняння з міжнародними моделями ІGRF. У полі вікового ходу на території Європи виділено глобальні структури – фокуси SV та досліджено їхню кінематику.

Динаміка вікових варіацій магнітного поля в полярних шапках Землі

В роботі досліджено вікові варіації геомагнітного поля в південній та північній полярних шапках Землі за весь період спостережень. Показано, що вікові варіації генеруються внутрішніми і зовнішніми джерелами. Зроблено припущення, що внутрішніми джерелами є струми на границі ядро-мантія, а також струми у тектоносфері, зовнішні – струми в магнітосфері та іоносфері. Величини вікових варіацій від зовнішніх джерел залежать від сонячної та геомагнітної активності та змінюються циклічно, від внутрішніх джерел – зменшуються.

Результати компонентних вимірювань магнітного поля землі на мережі пунктів вікового ходу України у 2005-2010 рр.

Наводяться результати компонентних вимірювань геомагнітного поля на новій мережі пунктів вікового ходу України за період 2005-2010 роки. Вперше для території України побудовано карти вікового ходу за всіма компонентами магнітного поля Землі (D,I,X,Y,Z,H,T) та створено каталог їх значень для епохи 2010.5. Побудовано карту магнітного схилення D для епохи 2010.5 для всієї території України, котра може успішно використовуватись для потреб навігації та картографування.

Залежні від часу компоненти тензора інерції Землі за даними супутника Grace

Розглянуто визначення часу незалежних компонент тензора інерції. Особливу увагу було приділено обчисленням тимчасово змінних компонент тензора інерції Землі, які базуються на часових рядах коефіцієнтів 2-го ступеня за допомогою спостережень GRACE.

 

Оцінювання часових варіацій астрономічних та геодезичних параметрів Землі

Виконано моделювання системи фундаментальних параметрів Землі на основі сучасних геодезичних та астрономічних даних в часі. Для розв’язання цієї задачі виконано аналіз сучасних фундаментальних параметрів геодезії, астрономії та геодинаміки. Оцінено вікові варіації основних астрономо-геодезичних параметрів планети.