ядерна зброя

Ядерна програма Ірану в контексті теорії неореалізму (науково-методична стаття)

У статті розглянуто розвиток ядерної програми Ірану крізь призму концепції «ядерного миру» Волца в рамках теорії структурного реалізму. Ця теорія  пояснює необхідність держав отримати ядерну зброю на декількох рівнях. Так на рівні теорій найвищого рівня абстракції пояснюється необхідність отримання ядерної зброї, яка зумовлена дилемою безпеки. Виділено основні положення концепції «ядерного миру».

Позиція Індії щодо ключових нормативно-правових документів у сфері нерозповсюдження ядерної зброї як виклик міжнародній ядерній безпеці

У науково-методичній статті досліджено позицію Індії щодо основних міжнародних договорів та ініціатив у сфері нерозповсюдження ядерної зброї, а також вплив політики країни у ядерній сфері на функціонування режиму нерозповсюдження ядерної зброї. Проаналізовано причини, чому країна воліє утриматися від підписання основних документів у сфері нерозповсюдження ядерної зброї. Стверджено, що неприєднання Індії до вказаних ініціатив є дестабілізуючим фактором, який підриває систему режиму нерозповсюдження ядерної зброї в світі.