interval analysis

Ідентифікація параметрів інтервальних нелінійних моделей статичних систем із застосуванням багатовимірної оптимізації

В статті запропоновано підхід до параметричної ідентифікації інтервальних нелінійних моделей статичних систем на основі стандартної задачі мінімізації середньоквадратичного відхилення між значеннями модельованої характеристики статичного об’єкта та значеннями які належать до експериментальних інтервалів.

Управління процесом математичного моделювання динаміки концентрацій шкідливих речовин на основі онтологічного підходу

Проблема побудови математичної моделі динаміки концентрацій діоксиду азоту на різних ділянках міста розглянута в цій статті. Розглянуто особливості побудови таких моделей на основі періодичного вимірювання концентрацій шкідливих речовин та ідентифікації на основі отриманих вимірювань.

Метод оцінювання множини розв’язків інтервальної системи лінійних алгебричних рівнянь з оптимізованою процедурою вибору «насиченого блоку»

Обґрунтовано необхідність застосування нового методу формування набору базових рівнянь у задачі локалізації розв’язків інтервальної системи лінійних алгебричних рівнянь ( ІСЛАР) на основі “ насиченого блоку”, який ґрунтується на розв’язуванні оптимізаційної задачі.  За критерій обрано мінімізацію максимальної похибки прогнозування інтервальними моделями, параметри яких належать області локалізації розв’язків ІСЛАР.