мінералізація

Оцінка впливу техногенно спровокованих гідродинамічних процесів на забруднення підземних вод території Калуського гірничопромислового району геофізичними методами

Метою досліджень є обґрунтування наукових засад комплексного підходу до вирішення еколого-геологічних проблем, що пов`язані з процесами засолення підземних вод на території Калуського гірничопромислового регіону, кількісної оцінки динаміки такого засолення та його зв’язку з річковою системою на основі отриманих даних геохімічних та геофізичних спостережень.

2D та квазі-3D геоелектричні моделі Земної кори та верхньої мантії як можливе свідчення недавньої тектонічної активності в західній частині Українського щита

Мета представленої роботи – моделювання розподілу електропровідності в північно-західній частині Українського щита та вивчення взаємозв’язку геоелектричних аномалій із природними родовищами корисних копалин та з ознаками можливої тектонічної активізації довгоіснуючих систем розломів на щиті. Методологія досліджень базувалася на довгоперіодних магнітотеллурічних і магнітоваріаційних вимірюваннях в діапазоні періодів від 3-16 до 2500-3600 с. Густа мережа пунктів вимірювань дала змогу дослідити геоелектричну структуру сегмента Українського щита, обмеженого координатами 26°-30°E та 48°-51,7°N.

Ультразвукова кавітація в очищенні стічних вод від азобарвника метилового оранжевого

Досліджено реаґентне оброблення моноазобарвника метилового оранжевого під дією акустичних коливань ультразвукового діапазону. Встановлено позитивний вплив кавітаційних явищ на швидкість мінералізації азобарвника (зростання на 13,4 %), порівняно із реаґентним обробленням розчину без дії ультразвукових коливань. На основі аналізу джерел інформації та результатів виконаних досліджень розроблено принципову технологічну схему кавітаційно-реаґентної мінералізації метилового оранжевого, основним апаратом якої є гідродинамічний струменевий кавітатор (масштабування для промисловості).

Особливості визначення літологічних границь методом ЗСБ в умовах підвищеної мінералізації ґрунтових вод

Розглядаються особливості інтерпретаційних основ методу зондувань становлення поля в ближній зоні в умовах забруднення геологічного середовища високомінералізованими водами. Особлива увага приділяється виділенню літологічних границь за електропровідністю середовища.

До питання оцінки забруднення підземних вод електрометричними методами

Наводяться результати електрометричних досліджень на території Калуського гірничопро­мислового району. Авторами статті використано методику переходу від електричного опору до мінералізації з урахуванням співставлення результатів свердловинного опробування. За результатами інтерпретації ВЕЗ за формулою переходу від електричного опору до мінералізації побудовано карту ступеня мінералізації підземних вод у межах території досліджень.