карст

Комплексування методів електророзвідки у задачах прогнозування техногенних просідань і провалів на родовищах солі Передкарпаття

Мета. Метою роботи є дослідження ефективності комплексу методів природного імпульсного електромагнітного поля Землі (ПІЕМПЗ) та зондувань становленням електромагнітного поля (ЗС) для попередньої оцінки ступеня стабільності гірничих масивів у межах родовищ калійних солей Передкарпаття, а також прогнозування розвитку деформаційних процесів у приповерховому шарі геологічного середовища. Методика.

Оцінка карстопровальної небезпеки у межах Стебницького калійного родовища методами електророзвідки

Мета. Метою роботи є виявлення потенційно еконебезпечних карстопровальних зон та прогнозування розвитку карсту на ділянці автодороги Східниця–Пісочне у межах впливу полів рудника №2 Стебницького родовища калійної солі електророзвідувальним методом зондувань становленням електромагнітного поля (ЗС). Методика. Дослідження виконувались із використанням методу ЗС у модифікації „контур у контурі”. Для вивчення верхньої частини розрізу до 100 метрів застосовано цифрову електророзвідувальну апаратуру „Стадія”.

Результати детальних ем зондувань проблемної ділянки північного борту Домбровського кар’єру

Наведено результати електромагнітного діагностування стану середовища верхньої частини геологічного розрізу на території між р. Сівкою і північним бортом кар’єру. Зондуваннями у ближній зоні джерела поля виділено та визначено на кількісному рівні просторові характеристики аномальних за електропровідністю областей, що зумовлюють розвиток фільтраційно-суфозійних і карстових процесів у гіпсоглинистій “шапці” та рудному тілі внаслідок інфільтрації річкових вод і атмосферних опадів у водоносний горизонт та міграції у прибортову зону на нижчі гіпсометричні рівні.