пряма задача

Алгоритм визначення параметрів включення при розв’язуванні обернених задач геоелектророзвідки методом профілювання

Мета. З використанням непрямих методів граничних, приграничних та частково-граничних елементів побудувати алгоритм розпізнавання фізичних та геометричних параметрів включення за даними потенціального поля. Методика. Розв’язано пряму та обернену двовимірні задачі теорії потенціалу стосовно геофізики при моделюванні земної кори неоднорідною півплощиною, складеною з вміщувального середовища та включення, які перебувають в ідеальному контакті.

Використання кінематичного і динамічного пропагаторів для наближеного розв’язування прямої динамічної задачі сейсморозвідки

Розглянуто ефективний спосіб наближеного розв’язування прямої динамічної задачі сейсморозвідки з використанням теорії кінематичного і динамічного пропагаторів. Розроблений алгоритм включений в якості підсистеми в автоматизовану систему кількісної комплексної інтерпретації геолого-геофізичних даних GCIS. Проведений обчислювальний експеримент показав адекватність і обчислювальну ефективність отриманого розв’язку в співставленні з традиційним сітковим методом розв’язування прямої динамічної задачі.