опорна точка

Key frame recognition using voronoi tessellations

Вилучення ключових кадрів є формою скорочення відеоматеріалу. Цю задачу пропонується вирішувати за допомогою діаграм Вороного, які будуються за опорними точками. Вибирати ці точки пропонується за методом Харріса. Для того, щоб покращити розміщення точок, використовувалась кластеризація методом k-середніх. У результаті опорні точки значно більше відповідають контенту відео, що допомагає, своєю чергою, вилучати лише значущі кадри.

Суміщення зображень сформованих сенсорами різної фізичної природи в процесі комплексування сигналів у мультиспектральних системах моніторингу

Розроблено метод, який, на відміну від класичних, дає змогу суміщення зображень, сформованих сенсорами різної фізичної природи в контексті їх комплексування в мультиспектральних системах моніторингу. Підтверджено експериментально, що для суміщення різноспектральних зображень доцільно використовувати критерій, який ґрунтується на максимумі функції взаємної інформації між зображеннями, оскільки він інваріантний до перетворення яскравості між ними.