житлові будинки

АКТУАЛЬНІ НАПРЯМИ АРХІТЕКТУРНОЇ ОСВІТИ НА КАФЕДРІ ДАС НУ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ПІСЛЯ ПЕРЕМОГИ

В статті висвітлено широку палітру робіт, які були виконані студентами кафедри дизайну архітектурного середовища в рамках навчального та дипломного проєктування для потреб відбудови України після російського вторгнення. Також було відзначено актуальність використання завдань, пов’язаних з відновленням громадських житлових та ландшафтних об’єктів, у навчальному процесі підготовки майбутніх кадрів, на початок професійної діяльності яких припаде основна фаза реновації міст та поселень.

БУДИНКИ НА ВУЛИЦІ КОСТЯ ЛЕВИЦЬКОГО АРХІТЕКТОРА ІВАНА ЛЕВИНСЬКОГО

Основним предметом дослідження обрано житлові будинки Львова збудовані фабрикою Івана Левинського на початку ХХ ст. Аналізу передували архівний пошук і натурні обстеження будинків. У статті дається історико-архітектурна характеристика львівської сецесії (модерну) – стилю кінця ХІХ – початку ХХ ст. Розкривається своєрідність цього явища, досліджуються об’ємно-просторові рішення та виражальні засоби образно-пластичної системи сецесії.

РЕСТАВРАЦІЯ МЕМОРІАЛЬНОЇ ПЛАСТИКИ НА ІСТОРИЧНОМУ ЦВИНТАРІ – ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Історичні цвинтарі є невід’ємною складовою частиною культурного пейзажу кожного міста чи містечка, свідченнями ідеології і духовного життя свого часу. У багатьох населених пунктах України збереглися цвинтарі, які ми тепер називаємо історичними, і які вже сьогодні є потенційними пам’ятками та представляють інтерес для дослідників та шанувальників історії, архітектури, мистецтва.

Lviv’s residential architecture from the turn of the 19th/20th century

Розглянуто дуже важливий період у розвитку львівської житлової архітектури – злам ХІХ–ХХ століть. Проаналізовано нові архітектурні вирішення, які залежали від нових конструкцій та нових потреб мешканців.