нелегальна міграція

Незаконне переправлення осіб через державний кордон України як фактор нелегальної міграції: особливості розслідування кримінальних проваджень в процесі здійснення кримінального переслідуванняю

Стаття присвячена проблемі розслідування незаконного переправлення осіб через
державний кордон в процесі здійснення кримінального переслідування. На основі
дослідження наукових позицій окремих вчених-процесуалістів з приводу особливостей
розслідування незаконного переправлення осіб через державний кордон автор дійшов
висновку, що незаконне переправлення осіб через державний кордон України є одним із
факторів, що істотно впливають на зростання нелегальної міграції. З огляду на це,

Взаємообумовленість нелегальних міграційних процесів та міжнародної терористичної активності

Стаття присвячена розкриттю явища нелегальної міграції, яка, своєю чергою, є надзвичайно сприятливим середовищем для міжнародної терористичної діяльності. Саме у середовищі нелегальних мігрантів, терористичні організації підшуковують безпосередніх виконавців терористичних актів, розповсюджують злочинні ідеї помсти, ненависті до “благополучних” держав та їх громадян.

Спонукальні причини міграції в сучасних умовах

Дослідженно міграційні процеси, що відбуваються в сучасному транзитивному суспільстві і по-різному впливають на розвиток і держав-донорів, і держав-реципієнтів. Розглянуто спонукальні причини міграції з позиції сьогодення. З’ясовано характерні особливості сучасних міграційних процесів, що відбуваються в Україні, в контексті євроінтеграції.

Прикордонний контроль та його значення в протидії нелегальній міграції

Проаналізовано правову регламентацію здійснення прикордонного контролю. Встановлено особливості цього виду державного контролю на основі статистичних даних та порівняння з положеннями Шенгенського права. Визначено заходи, які спрямовані на забезпечення ефективності прикордонного контролю в системі протидії нелегальній міграції.