constitutional complaint

Право громадян на конституційну скаргу як засіб вирішення конституційно-правового спору

У статті досліджується право громадян на конституційну скаргу як засіб вирішення конституційно-правового спору. Розглянуто поняття конституційного судочинства з погляду теорії держави і права та визначено роль конституційного судочинства у системі захисту прав і свобод людини та громадянина.

Шляхи вдосконалення моделі конституційного правосуддя в Україні: історико-правова та міжнародна практика

З’ясовано особливості виникнення та розвитку основних моделей конституційного правосуддя. Становлення певної моделі конституційного контролю в кожній країні пов’язано із історичними, соціальними, економічними, національними, законодавчими передумовами виникнення конкретної моделі. Описано ключові особливості європейської, американської моделі конституційного правосуддя та моделі ампаро. Наголошено, що на теренах нашої держави питання про створення органу конституційного правосуддя було неможливим до здобуття Україною незалежності.

Нові функції Конституційного Суду України

Розглянуто важливу проблему – вплив збільшення повноважень Конституційного Суду України на розширення кола функцій самої судової влади загалом при проведенні судової реформи в Україні. Звернено увагу на появу таких нових повноважень, як розгляд Конституційним Судом України конституційної скарги і способів забезпечення такого розгляду. Сформульовано пропозиції щодо механізму застосування способів забезпечення конституційної скарги.