стала теплової інерції

ФАКТОРИ ІНЕРЦІЙНОСТІ РІДИННИХ МІКРОТЕРМОМЕТРІВ З ТОНКИМИ КАПІЛЯРАМИ

Рідинні мікро-  і нанотермометри  виготовляють на основі капілярів,  заповнених рідиною. Важливим  є вид  рідини (вода,  спирт,  ртуть  тощо),  кут  нахилу  термометра  і  відповідно,  капіляра,  його  внутрішній  діаметр.  Нині потреба  у  мікро-  і  нанотермометрах  з  невисокою  інерційністю  і  відповідно  з  малим  діаметром  капіляра  зростає,  а інформації щодо їх інерційності, необхідної, зокрема, для медицини стає недостатньо.  Час їх теплової інерції достатньо малий,  оскільки  теплова  рівновага  термометра  і  контрольованого  об’єкта  встановлюється  надзвичайно швидко.