відхилення прямовисних ліній

До питання точності гравіметричного забезпечення астрономо-геометричного нівелювання на геодинамічних і техногенних полігонах

Мета цієї роботи – теоретично обгрунтувати вимоги до точності гравіметричного забезпечення астрономічного і астрономо-геометричного нівелювання на геодинамічних і техногенних полігонах, з врахуванням точності сучасного високоточного геометричного нівелювання. Методику досягнення мети забезпечено теоретичними дослідженнями існуючих способів астрономо-геометричного нівелювання, сучасних методів прогнозу неотектонічних процесів, точності ГНСС та геометричного нівелювання.

Про перспективи астрономо-геодезичного нівелювання для координатного забезпечення геодинамічних та техногенних полігонів

Мета даної роботи – теоретично обґрунтувати необхідність продовження робіт на Україні зі створення зенітних систем та астрономо-геометричного нівелювання з використанням Глобальних навігаційних супутникових систем (ГНСС) та приладів, які забезпечують точність вимірів відхилень виска 0,1 , для  вивчення неотектонічних процесів як на геодинамічних полігонах, так і техногенних, які створюють для  побудови геодезичної основи для будівництва та експлуатації надзвичайно важливих об’єктів.

Визначення відхилень прямовисних ліній з використанням тригонометричного нівелювання та GNSS вимірювань

Метою дослідження є спроба визначити відхилення прямовисних ліній з використанням тригонометричного нівелювання та GNNS-вимірювань. За останні десятиліття з появою високоточних електронних теодолітів і тахеометрів, тригонометричне нівелювання стає конкурентом геометричного нівелювання ІІ і ІІІ класів точності. Це насамперед визначення перевищень на відстанях до 1–2 км за топографічних знімань та дослідження геодинамічних процесів у зонах техногенного навантаження.