Saccharomyces cerevisiae

Встановлення закономірностей зміни концентрацій мікроорганізмів та водорозчинних сполук у забрудненій воді після оброблення ультразвуком

Досліджено закономірності зміни концентрації мікроорганізмів та водорозчинних органічних сполук у забрудненій воді в умовах кавітаційного оброблення та вплив величини біологічного забруднення води на величину показника хімічного споживання кисню.

Визначення впливу кавітації на процес руйнування агломератів клітин мікроорганізмів

Досліджено вплив кавітації на зменшення кількості колоній мікроорганізмів. Показано, що кількість вегетуючих мікроорганізмів у водній дисперсії протягом перших 30 хвилин оброблення ультразвуком збільшилась до максимуму. Встановлено, що подальша дія ультразвуку призводить до їх різкого зменшення. Запропоновано кінетичну модель ультразвукового руйнування агрегатів клітин дріжджів.