Визначення впливу кавітації на процес руйнування агломератів клітин мікроорганізмів

2018;
: pp. 462-465
1
Національний університет “Львівська політехніка”
2
Національний університет “Львівська політехніка”
3
Lviv Polytechnic National University
4
Національний університет „Львівська політехніка”
5
Національний університет «Львівська політехніка»

Досліджено вплив кавітації на зменшення кількості колоній мікроорганізмів. Показано, що кількість вегетуючих мікроорганізмів у водній дисперсії протягом перших 30 хвилин оброблення ультразвуком збільшилась до максимуму. Встановлено, що подальша дія ультразвуку призводить до їх різкого зменшення. Запропоновано кінетичну модель ультразвукового руйнування агрегатів клітин дріжджів.

[1] Goncharuk V., Malyarenko V., Yaremenko V.: J. Water Chem. Technol., 2008, 30, 137. https://doi.org/10.3103/S1063455X08030028
[2] Malyovanyy М, Sakalova G., Chornomaz N., Nahurskyy O.: Chem. Chem. Technol., 2013, 7, 355.
[3] Malovanyy А., Plaza E., Trela J., Malovanyy M.: Water Sci. Technol., 2014, 70, 144. https:doi.org/10.2166/wst.2014.208
[4] Starchevskyy V., Bernatska N., Typilo I., Khomyshyn I.: Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 358. https://doi.org/10.23939/chcht11.03.358
[5] Mason T., Cobley A., Graves J.: Ultrason. Sonochem., 2011, 18, 226. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2010.05.008
[6] Jambrak A., Mason T., Lelas V. et al.: J. Food Eng., 2014, 121, 15. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.08.012
[7] Melnyk L., Bessarab O., Matko S., Malyovanyy M.: Chem. Chem. Technol., 2015, 9, 467. 10.23939/chcht09.04.467
[8] Shmandiy, V., Bezdeneznych, L., Kharlamova A., Svjatenko, Malovanyy M., Petrushka K, Polyuzhyn I.: Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 242. https://doi.org/10.23939/chcht11.02.242
[9] Vasilyak, L.: Eng. Appl. Electrochem., 2010, 46, 489. https://doi.org/10.3103/S1068375510050133
[10] Tulaydan, Y., Malovanyy, M., Kochubei, V., Sakalova H.: Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 463. doi.org/10.23939/chcht11.04.463
[11] Starchevskyy V., Pohrebennyk V., Bernatska N.: Bezpeka Vody. Bristol, Mykolaiv 2016.
[12] Ashokkumar M., Sunartio D., Kentish S. et al.: Innovat. Food Sci. Emerg. Technol., 2008, 9, 155. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2007.05.005
[13] Bermúdez-Aguirre D., Mobbs T., Barbosa-Cánovas G.: [in:] Feng H., Weiss J., Barbosa-Canovas G. (Eds.), Ultrasound Technologies for Food and Bioprocessing, 2010, 65-105. https://doi.org/10.1007/978-1-4419-7472-3_3
[14] Baranova V., Bibic E. et al.: Rukovodstvo po Kolloidnoi Khimii. Vysshay shkola, Moskva 1983.