напруга

АВТОМАТИЗАЦІЯ ВИМІРЮВАНЬ НА ДЕРЖАВНОМУ ЕТАЛОНІ ОДИНИЦІ КУТА ЗСУВУ ФАЗ МІЖ ДВОМА НАПРУГАМИ

Фаза є одним з основних параметрів коливального процесу в електричних колах і містить дві складові – постійну та змінну. Частіше вимірюють не власне фазу, а кут зсуву фаз (КЗФ) між двома коливними процесами (напругами чи струмом) однієї і тієї ж частоти в діапазоні від 0 до 360˚. Тоді КЗФ дорівнює різниці постійних складових фаз двох коливань і не залежить від початку відліку часу. Більшість сучасних методів вимірювання фази і КЗФ ґрунтуються на методах дискретизації та цифрової обробки сигналу – обробка комплексним перетворенням Фур’є, методом найменших квадратів тощо.

Принцип створення “розумного лічильника електроенергії” в електрогягових мережах зі стохастичними електромагнітними процесами

Напруга і струм в тягових мережах систем електричного транспорту постійного струму є різкозмінними випадковими (стохастичними) процесами. Внаслідок цього електронні та гібридні лічильники, які застосовуються в таких системах вимірюють електроенергію з великою відносною похибкою, що істотно перевищує їх клас точності. У даній роботі на основі кореляційної теорії випадкових процесів запропоновано принцип розробки смарт-лічильників обліку електроенергії, яка передається по тяговій мережі від тягових підстанцій до електрорухомого складу.

Паралельна робота трансформаторів у системі електропостачання шахти

Увімкнення трансформаторів на паралельну роботу потребує врахування кількох важливих вимог. У процесі експлуатації систем електропостачання промислових під- приємств іноді виникають ситуації, коли стає бажаним вмикати на паралельну роботу трансформатори, характеристики яких не зовсім відповідають такій процедурі. Якщо трансформатори ввімкнено на паралельну роботу, то будь-яка різниця між їхніми параметрами призводить до перерозподілу навантаження між ними порівняно з попереднім режимом, коли вони працювали ізольовано.