природний газ

Вазелінові оливи як абсорбенти рідких вуглеводнів з природних і штучних (піролізних) газів

У статті проаналізовано способи вилучення рідких вуглеводнів складу С5+ з нафтового та природного газів. Розглянуто головні проблеми та недоліки поточних технологій. Вивчено основні фізико-хімічні властивості комерційних вазелінових олив і їхню здатність абсорбувати вуглеводні складу С5+ із газів. Встановлено залежність між довжиною карбонового ланцюга та здатністю абсорбуватися вазеліновими оливами.

ANALYSIS OF CALORIMETRIC METHOD OF MEASUREMENT OF NATURAL GAS CALORIFIC VALUE

The article considers the current methods of measuring the calorific value of natural gas which are valid in the upto-date gasometry. The procedure for measuring the gross and net volume-basis specific calorific value of natural gas by the calorimetric method is analyzed. It is shown that to increase the accuracy and validity of measurement results, the experiment to determine the values of gross and net volume-basis specific calorific should be performed for at least 5 samples of the investigated gas.

Приготування титану-магнітних концентратів для виробництва заліза, модификацій диоксиду титану і титану

Вивчено умови відновлення концентратів титану-магнетиту (основні компоненти Fe 52–54 % та TiO2 5–7 %) природним газом для одержання порошку заліза та титанової фракції. З використанням теорії гранулювання в барабанному апараті та додаванням 25 % соди отримані гранули з оптимальним діаметром, вологістю, міцністю та пористістю. Встановлено, що в діапазоні температур 1143-1198 К відбуваються реакції відновлення, якщо суміш водню та монооксиду вуглецю додається до природного газу у кількості 15 об %.

EVALUATION OF NATURAL GAS QUALITY BY ITS CALORIFIC VALUE

The article develops and analyzes a method of the comprehensive evaluation of the quality of natural gas as an energy source. The method is based on establishing the calorific value of natural gas as a determinative index of its quality, taking into account all gas properties: both those that positively affect the gas calorific value and its energy content, and those that adversely affect.