monument protection

ПРОБЛЕМИ ЗБЕРЕЖЕННЯ І ВІДТВОРЕННЯ ФРАГМЕНТІВ ТА ЗАЛИШКІВ ІСТОРИЧНИХ ФОРТИФІКАЦІЙ БЕРЕЖАН

Робота мала на меті зберегти для майбутніх поколінь дослідників та археологів місця залишків оборонного поясу, що захищав місто в XVII–XVIII ст. від турецько-татарських навал, адже в ті часи фортифікації Бережан були найпотужніші на Опіллі.

Щоб досягнути бажаного результату використано мапи майора Йогана фон Фюрстенгофа (1720 р.) та капітана де Пірха (1755 р.), та опрацьовано мапу Фрідріха фон Міга (1792 р.), тобто розглянуто оборонні споруди збудовані власниками міста Бережани – родиною Синявських у XVIII ст. з накладанням їх для співставлення на сучасну мапу. 

ПРОГРАМИ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТЕРЕНІВ ФОРТИФІКАЦІЇ У НІДЕРЛАНДАХ

Стаття спрямована на ознайомлення читачів та фахівців з програмами збереження фортифікаційних теренів та методами використання історичних ландшафтів у Нідерландах, правовому аспекту збереження залишків фортифікаційних споруд і рельєфу, розглянуто проектний метод інтеграції території у туристично-оглядову мережу. Нідерланди упродовж останніх 30 років розробляють правове поле в міжгалузевому секторі охорони значущого історичного ландшафту, долучаючи до складових елементів охорони наявні або втрачені об’єкти фортифікаційного мистецтва XVIII та ХХ ст.