biologically active substances

THE STUDY OF THE COMPOSITION OF CHLOROFORM FRACTION OF RANUNCULUS ACRIS L.

The results of the study of the chloroform extract of the herb Ranunculus acris L. are presented, in particular the content of biologically active substances and antioxidant activity. 33 volatile compounds were identified: fatty acid esters, higher fatty acids, saturated hydrocarbons (alkanes), monocyclic and bicyclic monoterpenoids, etc. It was established that the chloroform extract has an antioxidant effect. In addition, the significant content of biologically active substances in the lipophilic volatile fraction of Ranunculus acris L.

Сultivation for Сrocus Sativa in vitro

Crocus sativus (saffron) contains biologically active substances and is used in the food and cosmetic industries. With the preservation of plant diversity in nature, the biotechnological method of tissue culture was used and the plant was introduced into in vitro conditions. The influence of the composition of the nutrient mediumon the growth of biomass and production was studied. The best results were obtained with the use of growth regulators benzylaminopurine (BAP) and naphthylacetic acid (NOK) in the amount of 20 μmol/l BAP + 15 μmol/l NOK. Cultivation time was 12 weeks.

ОДЕРЖАННЯ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК З ВТОРИННИХ ПРОДУКТІВ ВИНОРОБСТВА

Виноград – одна з найстаріших рослин, яку використовує людина, вирізняється особливим смаком й користується найбільшим попитом у всьому світі. В основному його використовує харчова промисловість, а побічні продукти виноробства активно знаходять використання у косметичних і фармацевтичних виробництвах, через свій склад. Відходи виноградного виробництва – складові частини виноградної лози придатні для подальшого використання – вилучення цінних біологічно-активних речовин і підвищують конкурентоспроможність первинного й вторинного виноробства.