ОДЕРЖАННЯ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК З ВТОРИННИХ ПРОДУКТІВ ВИНОРОБСТВА

1
Національний університет “Львівська політехніка”
2
Національний університет „Львівська політехніка”
3
Lviv Polytechnic National University

Виноград – одна з найстаріших рослин, яку використовує людина, вирізняється особливим смаком й користується найбільшим попитом у всьому світі. В основному його використовує харчова промисловість, а побічні продукти виноробства активно знаходять використання у косметичних і фармацевтичних виробництвах, через свій склад. Відходи виноградного виробництва – складові частини виноградної лози придатні для подальшого використання – вилучення цінних біологічно-активних речовин і підвищують конкурентоспроможність первинного й вторинного виноробства. Показана можливість застосування вичавок різних сортів винограду для одержання фенольних сполук, що мають біологічну цінність.

1. H.H. Valuyko, V.A. Domaretsʹkyy, V.O. Zahoruyk (2003). Tekhnolohiya vyna: pidruchnyk  K.: TSNL.  592.

2. Valuyko, H.H. (2001) Tekhnolohyya vynohradnykh vyn. Symferopolʹ: Tavryda,  624.

3. Sholʹts-Kulykov E.P. (2009) Vynodelye po-novomu. Symferopolʹ: Tavryda,  320.

4. Horyushkina T. B., Dzyadevych S. V. (2008) Vynohradni vyna. Khimichnyy sklad ta metody vyznachennya. Biotekhnolohiya. Tom 1, № 2. 24-38.

5. Marynchenko V.O., Babych I. M., Osmanova YE. SH., Marynchenko L. V. (2021) Zastosuvannya protsesu termovinifikatsiyi dlya vyrobnytstva chervonykh sukhykh vyn typu «rezerv». Naukovi pratsi NUKHT Tom 27, №3. 144-152. doi: 10.24263/2225-2924-2021-27-3-17.

6. Ostroukhova E. V., Peskova Y. V., Vʹyuhyna M. A. (2019) Sravnytelʹnyy analyz sortov vynohrada kak ystochnykov byolohochesky-aktyvnykh soedynenyy stylʹbenoydov y flavonolov. Dostyzhenyya nauky y tekhnyky APK. Tom 33, № 1. 45-49. doi: 10.24411/0235-2451-2019-10111.

7. Levchenko S. V., Boyko V.A., Vasylyk Y.A. (2018) Fenolʹnyy kompleks stolovoho sorta vynohrada Moldova y eho yzmenenye pry dlytelʹnom khranenyy. Khranenye y pererabotka selʹkhozsyrʹya. № 2. 39-43.

8. Kubyshkyn A.V., Avydzba A.M., Borysyuk V.S., Stoyanov V.S., Fomochkyna A.A., Ohay YU. A., Chernousova Y.V., Zaytsev H.P., Huhuchkyna T.Y., Markovos V.A., Aheeva N.M., Shramko YU. Y. (2017) Polyfenoly vynohrada krasnykh sortov v vyne y kontsentratakh dlya prymenenyya v realybytatsyonnykh tekhnolohyyakh. Selʹskokhozyaystvennaya byolohyya. Tom 52. № 3. 622-630. doi: 10.15389/agrobiology/2017.

9. Zaytsev H.P., Mosolkova V.E., Hryshyn YU.V., Chernousova Y.V., Ohay YU. A., Avydzba A.M. (2015) Fenolʹnye komponent vynohrada sorta Kaberne-Sovynʹyon vynodelʹcheskykh khozyaystv Kryma. Khymyya rastytelʹnoho syrʹya. № 2. 187-193. doi: 10.14258/jcprm/201502548

10. Aheeva N.M., Markosov V.A., Muzychenko H., Bessonov V.V., Khanferʹyan R. A. (2015) Antyoksydantnye y antyradykalʹnye svoystva krasnykh sortov vynohrada. Voprosy pytanyya. Tom 84. № 2. 63-67.

11. Kazakov YU. M., Chekalina N. I., Petrova YE.YE. (2014) Mistse eveloru (resveratrolu) u antyoksydantniy terapiyi. Visnyk VDNZU UMSA. Tom 13, 4 (44). 236-242.

12. Rytsyk O.B., Fira L.S., Lykhatsʹkyy P. H. (2021) Resveratrol yak zasib tsytoprotektornoyi diyi za umov indukovanoho kantserohenezu v shchuriv. Medychna ta klinichna khimiya. Tom 23. № 1. 13-20. doi: 10.11603/mcch.2410-681X.2021.11.12103

13. Nazarʹko M.D., Stepuro M.V., Aleshyn V.N., Shcherbakov V.H. (2011) Otkhody vynodelyya – perspektyvnoe syrʹe dlya poluchenyya byolohychesky aktyvnykh veshchestv. Pyshchevaya tekhnolohyya. № 1. 7-9.

14. Yе. P. Sholʹtsa-Kulykova (2001) Khimiya ta biokhimiya vyna. Laboratornyy praktykum. Red.. Kyyiv.: UDUKHT.  224.

15. V.H. Herzhykovoy (2002) Metody tekhnokhymycheskoho kontrolya v vynodelyy.  Symferopolʹ: Tavryda,  260.

16. Mamay O. I., Slʹozko H. F., Stoyanova O. V. (2004) Khimichnyy i tekhnolohichnyy kontrolʹ vynorobstva. Kyyiv.: INKOS., 224.

17. H.H. Valuyko, V.T.Kosyury (2005) Spravochnyk po vynodelyyu. 2-e yzd., pererab. y dop. Symferopolʹ: Tavryda, 624.

18. Kuldashova F. S., Ybrahymov R. R. (2020) Tendentsyy pererabotky vtorychnoho syrʹya (semyan vynohrada). UNYVERSUM (tekhn. n.) № 11 (80). https://7universum.com/ru/tech/archive/item/10964

19. Tokar A., Mazur V. (2008) Biolohichno-aktyvni rechovyny nekriplenykh plodovo-yahidnykh vynomaterialiv. Tovary y rynky № 2. 95-100.

20. Avydzba A.M., Kubyshkyn A.V., Huhuchkyna T.Y., Markovos V.A., Katsev A. M., Naumova N.V., Shramko YU. Y. (2016) Antyoksydantnaya aktyvnostʹ produktov pererabotky krasnykh sortov vynohrada «Kaberne-Sovynʹon», Merlo», «Saperavy». Voprosy pytanyya. Tom 85. № 1. 99-107