calculation of derivatives

ДОСЛІДЖЕННЯ ТОЧНОСТІ ЛОКАЛІЗАЦІЇ В СЕНСОРНИХ МЕРЕЖАХ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ МЕТОДУ МУЛЬТИЛАТЕРАЦІЇ

Запропоновано для задачі локалізації сенсорних мереж використати метод мультилатерації. Ця задача може бути вирішена, якщо кожний нод буде мати у своєму складі GPS приймач. Але такі ноди дорожчі і для мереж різного призначення можна використовувати ноди без наявності GPS. Для таких мереж застосовуються так звані якірні ноди, координати яких відомі. Вони складають деякий відсоток від загальної кількості нодів. Вони використовуються для знаходження координат решти нодів, які входять до складу мережі.

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЦИФРОВИХ ШУМІВ, ЗГЕНЕРОВАНИХ АДИТИВНИМИ ГЕНЕРАТОРАМИ ФІБОНАЧІ

Генератори шумів та генератори псевдовипадкових чисел (ГПВЧ) широко використовуються у сфері інформаційних технологій, зокрема кібербезпеці, для моделювання, генерування ключів авторизації та технічного захисту інформації. З’ясовано, що характеристики цифрового шуму напряму залежать від обраного алгоритму ГПВЧ. Для визначення якості згенерованого шуму проводять спеціальні тести, які передусім застосовуються до згенерованої за допомогою ГПВЧ послідовності.

ЧИСЕЛЬНЕ ДИФЕРЕНЦІЮВАННЯ ТАБЛИЧНИХ ФУНКЦІЙ У ДОВІЛЬНО РОЗТАШОВАНИХ ВУЗЛАХ ІНТЕРПОЛЯЦІЇ

Розроблено методику чисельного диференціювання таблично-заданих функцій з використанням многочлена Тейлора n-го степеня, яка дає можливість обчислювати похідні k-го порядку (k £ n) у будь-яких точках між довільно розташованими вузлами інтерполяції від однієї, двох і багатьох незалежних змінних. Проаналізовано останні дослідження та публікації, що дало змогу встановити складність задачі обчислення похідних від функції за значеннями незалежних змінних на деякому інтервалі значень таблично-заданої функції.