Економія енергії завдяки побутовим пристроям очищення водопровідної води

2018;
: с. 17 – 26
https://doi.org/10.23939/jeecs2018.01.017
Надіслано: Лютий 20, 2018
Переглянуто: Березень 30, 2018
Прийнято: Квітень 06, 2018

L. Canale, G. Cortellessa, G. Ficco, A. Russi, F. Zuena. Energy saving from tap water home treatment devices. Energy Eng. Control Syst., 2018, Vol. 4, No. 1, pp. 17 – 26. https://doi.org/10.23939/jeecs2018.01.017

1
Університет м. Кассіно та Південного Лаціо
2
Університет м. Кассіно та Південного Лаціо
3
Університет м. Кассіно та Південного Лаціо
4
Університет м. Кассіно та Південного Лаціо
5
Університет м. Кассіно та Південного Лаціо

Вода – єдина рідина, що використовується в їжі людини, яка представляє різні процеси виробництва та транспортування. Всі харчові рідини фактично потребують процесів виробництва та очищення в контрольованих середовищах, а також транспортування перевізниками. А воду, крім того, що процес її виробництва простіший, можна постачати як розподільними мережами, так і шляхом транспортування перевізниками. В останні роки споживання пляшкової води значно зросло не тільки для потреб здоров’я, але й для інших потреб. На практиці, лише в деяких випадках воду в пляшках використовують для реальної потреби в особливих умовах, а все більше її використовують через погану якість водопровідної води. Недавні дослідження показали, що споживання енергії, пов'язаної з пляшковою водою, може бути в 2000 разів більшим, ніж споживання енергії, пов'язане з водопровідною водою. Споживання енергії для пляшкової води головним чином зумовлене виробництвом пластикових пляшок, процесом розливу та транспортуванням / дистрибуцією. У цій праці, уникаючи порівняння між пляшковою та водопровідною водою щодо хіміко-фізичних, мікробіологічних та смакових характеристик, автори представляють результати експериментального дослідження, спрямованого на вимірювання енергоспоживання пристроїв побутового очищення водопровідної води. Крім цього, зосереджено увагу на можливих способах економії енергії при використанні очищеної води з-під крана.

  1. R.Cidu et al., Drinking water quality: Comparing inorganic components in bottled water and Italian tap water, Journal of Food Composition and Analysis, vol.24, pp.  184-193, 2011. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2010.08.005
  2. E.Dinelli et al., Comparative study between bottled mineral and tap water in Italy, Journal of Geochemical Exploration, vol.112, pp. 368–389, 2012. https://doi.org/10.1016/j.gexplo.2011.11.002
  3. M.E.Zamberlan da Silva et al., Comparison of the bacteriological quality of tap water and bottled mineral water, Int. J. Hyg. Environ. Health, vol. 211, 504–509, 2008. https://doi.org/10.1016/j.ijheh.2007.09.004
  4. M.Birke et al., Major and trace elements in German bottled water, their regional distribution, and accordance with national and international standards, Journal of Geochemical Exploration, vol. 107, pp. 245–271, 2010. https://doi.org/10.1016/j.gexplo.2010.06.002
  5. Columbia Water Center, Bottled Water, 2011. Retrieved 8/1/2011 from: http://water.columbia.edu/?id=learn_more&navid=bottled_water
  6. Beverage Marketing Corporation, The Global Bottled Water Market, 2007.
  7. ISTAT - Family and Society Sector. Daily life in 2007 - Annual multi-purpose family survey, 2007. (in Italian)
  8. Annuario Beverfood 2011-12, 2012. Retrieved 23/12/2011 from:  http://www.beverfood.com/v2/xt_conteudo+index.id+1+Annuario+Acque+Minera..., 2011.
  9. Y. Parag and T. Opher, Bottled Drinking Water, Water And Health, ©Encyclopedia of Life Support Systems (EOLSS), 2011.  Retrieved from: http://www.eolss.net/Sample-Chapters/C03/E2-20A-03-09.pdf
  10. C.Antonaci, The bottled water market in Italy. Ethics and economy, 2009. (in Italian)
  11. J.Gelt, Consumers Increasingly Use Bottled Water, Home Water Treatment Systems to Avoid Direct Tap Water, Arroyo, Volume 9 (1), 1996.
  12. D.M.443/1990 - Technical provisions regulation for domestic water treatment equipments, 1990. (in Italian)
  13. ]P.H.Gleick and H.S.Cooley, “Energy implications of bottled water”. Environ. Res. Lett., vol. 4, pp.1-6, 2009. https://doi.org/10.1088/1748-9326/4/1/014009
  14. G.Temporelli, The environmental impact of PET packaging: the case of bottled water. In proceedings of the international congress "Clean and quality water for the populations”, Genoa, 2010 march 22th. (in Italian)
  15. Sean Griffin, The toxic footprint of PET-bottled water in British Columbia, Toxic Free Canada, pp.1-22, 2009.
  16. F.Freire, S.Thore, P.Ferrao, Life cycle activity analysis: logistics and environmental policies for bottled water in Portugal”, OR Spektrum Springer-Verlag, 23: 159–182, 2001. https://doi.org/10.1007/PL00013340
  17. Seçil Kirsen Dogan, Life Cycle Assessment of Pet Bottle; Ph.D Thesis Dokuz Eylul University, September 2008
  18. Polyethylene Terephthalate Bottle Grade, Eco-profiles and Environmental Product Declarations of the European Plastics Manufacturers, PlasticsEurope, May 2011.
  19. PET Injection Stretch Blow Moulding, Report by TNO for Plastics Europe, February 2010.
  20. European Comission DG VII, Towards Fair and Efficient Pricing in Transport: Policy Options For Internalising the External Costs of Transport in the European Union, Brussels 1998.
  21. Centro Studi Confetra, “Greenhouse Effect - CO2 Emissions - Goods Transport”, Book n.109, pp.1-92, November 1998. (in Italian)
  22. European Comission, Green Paper, Brussels 2000.
  23. International Energy Agency, Worldwide Trends in Energy Use and Efficiency, OECD/IEA Paris 2008
  24. F.L.Burton,. Water and Wastewater Industries: Characteristics and Energy Management Opportunities, (Burton Engineering) Los Altos, CA, Report CR-106941, Electric Power Research Institute Report, pp.3-1, 1996
  25. R.C.Wilkinson,. Analysis of the Energy Intensity of Water Supplies for West Basin Municipal Water District, 2007
  26. J.A. Barry, Energy and Water Efficiency in Municipal Water - Supply and Wastewater Treatment, Watenergy, 2007.
  27. G.Bortone, E.Cimatti, M.Di Marcello, T.Draghetti. The Water Protection Plan and Energy Saving. Department of Environment and Sustainable Development, 2010 (in Italian)
  28. Santa Clara Valley Water District, Climate Change rensponse trought saving water, saving energy and reducing air pollution, Santa Clara, pp.1-44, 2007.
  29. Weiwei Mo, Qiong Zhang, James R. Mihelcic, David R. Hokanson, Embodied energy comparison of surface water and groundwater supply options, Water Research 45 pp. 5577-5586, 2011. https://doi.org/10.1016/j.watres.2011.08.016