Microthermometer

ПОХИБКИ ВИМІРЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ РІДИННИМИ ТЕРМОМЕТРАМИ У РАЗІ ЗМЕНШЕННЯ ЇХ ЛІНІЙНИХ РОЗМІРІВ

Наведено методологічні основи вивчення систематичної похибки вимірювання температури рідинними термометрами. Встановлено існування юлтзько шести складових цієї похибки. Їхня відносна вага змінюється залежно від умов  градуювання  та  застосування,  особливостей  виготовлення  та  використовуваних  конструктивних  матеріалів,  їх сумісності  та  змочування.

ФАКТОРИ ІНЕРЦІЙНОСТІ РІДИННИХ МІКРОТЕРМОМЕТРІВ З ТОНКИМИ КАПІЛЯРАМИ

Рідинні мікро-  і нанотермометри  виготовляють на основі капілярів,  заповнених рідиною. Важливим  є вид  рідини (вода,  спирт,  ртуть  тощо),  кут  нахилу  термометра  і  відповідно,  капіляра,  його  внутрішній  діаметр.  Нині потреба  у  мікро-  і  нанотермометрах  з  невисокою  інерційністю  і  відповідно  з  малим  діаметром  капіляра  зростає,  а інформації щодо їх інерційності, необхідної, зокрема, для медицини стає недостатньо.  Час їх теплової інерції достатньо малий,  оскільки  теплова  рівновага  термометра  і  контрольованого  об’єкта  встановлюється  надзвичайно швидко.