дріжджі

Disruption of Yeast Cells Xanthophyllomyces Dendrorhous (Phaffia Rhodozyma) by Vibration Resonant Low-Frequency Cavitator

The goal of the study is to optimize the mode of disruption of the yeast Phaffia rhodozyma KNH 1 by a vibration-resonant low-frequency cavitator (VLC). The destruction of the cell biomass of yeast culture P. rhodozyma strain KNH 1 was carried out in VLC with water cooling, the capacity of 800 W, and resonant frequencies of vibrations of 30 Hz, 35 Hz, 37 Hz, 37.8 Hz, 39 Hz, 50 Hz, and in the presence of nitrogen in the reaction medium. Our data suggest that the yield of processed biomass by the treatment of yeast culture in VLC depends on the culture age and the mode of the treatment.

BIOCONVERSION OF MOLESSES TO ETHANOL BY REACTIVE YEAST

The process of fermentation of beet molasses to ethanol using dry alcohol yeast Deltaferm AL-18, reactivated in wort with different dry matter content was studied. It is shown that the fermentative activity of these yeasts is higher than the generative one. The concentration of ethanol in the brew is maximum under the condition of reactivation of yeast in the wort (22 % CF). The density of yeast after fermentation decreases proportionally if the yeast is activated in the wort with a higher concentration.

Вплив електрохімічно активованої води на бродильну активність дріжджів

Досліджено стимулюючу дію електрохімічно активованої води, зокрема,католіту, аноліту, суміші католіту та аноліту у співвідношенні 1:1 на бродильну активність спиртових дріжджів.Встановлено, що оброблення спиртових дріжджів DeltafеrmAL-18 електрохімічно активованою водою стимулює їх бродильну активність відносно контролю, що зумовлює збільшення вмісту спирту на 6%, зменшення концентрації незброджених цукрів на 4,6-10,2 % і нерозчиненого крохмалю у бражці та скорочення тривалості стадії бродінняна 8 год.

Підбір перспективних рас дріжджів у виробництві квасу

Досліджено підбір нових рас дріжджів, які здатні зброджувати квасне сусло при
температурах понад 30 оС і одержувати квас з покращеними фізико-хімічними і
органолептичними показниками. Вивчено вплив температури культивування квасних
дріжджів на накопичення дріжджових клітин. У дослідженнях використовували чисті
культури дріжджів (ЧКД) Saccharomyces cerevisiae раси Р-87, Saccharomyces cerevisiae
штаму МП-10, хлібопекарські дріжджі. Встановлено переваги дріжджів Saccharomyces