Вдосконалення процесу обробки сивушної олії

Authors: 

Мельник С.Р., Мельник Ю.Р.

Національний університет “Львівська політехніка”, кафедра технології органічних продуктів 

This article is devoted to the experimental results of the different methods of processing of fusel oil to the concentration of higher alcohols. It is found that the best results are obtained by processing with sodium chloride of standardized fusel oil with a high content of isoamyl alcohol and low content n-propanol and ethanol. The process of salting out of water from fusel oil should be implemented after flushing with water and extracting from it the lower alcohols. The influence of sodium chloride, temperature and duration of the salting out of water from fusel oil by phase formation and composition of the organic and aqueous phases has been studied. Наведені результати експериментальних досліджень різних способів обробки сивушної олії з метою концентрування вищих спиртів. Встановлено, що найкращі результати надає обробка хлоридом натрію стандартизованої сивушної олії з високим вмістом ізоамілового спирту та низьким вмістом н-пропанолу та етанолу. Процес висолювання води з сивушної олії необхідно здійснювати після її промивання водою і екстрагування з неї нижчих спиртів. Вивчено вплив хлориду натрію, температури і тривалості процесу висолювання води з сивушної олії на фазоутворення та склад органічної та водної фаз.

1. Технологии переработки отходов промышленных производств / Мельников В.Н. // Современные ресурсо- и энергосберегающие технологии в спиртовой и ликероводочной промышленности. Тез. докл. науч.-практич. конф. Казань. 6–7 июня. 2000. – С. 74–75. 2. Технологія спирту. В.О. Маринченко, В.А.Домарецький, П.Л.Шиян, В.М.Швець, П.С.Циганков, І.Д.Жолднер / Під ред. проф. В.О.Маринченка. – Вінниця: Поділля-2000, 2003. – 496 с. 3. Справочник по производству спирта. Сырье, технология и технохимконтроль / В.Л.Яровенко, Б.А.Устинников, Ю.П.Богданов, С.И.Громов. – М.: Пищевая промышленность, 1981. – 336 с. 4. ГОСТ 17071-91. Масло сивушное. Технические условия.