Дослідження оптимальних параметрів сушінняподрібнених стебел топінамбура для подальшого процесу екстрагування

2017;
: pp. 261-266
1
Національний університет „Львівська політехніка”
2
Національний університет „Львівська політехніка”
3
Національний університет „Львівська політехніка”
4
Національний університет „Львівська політехніка”

Представлені результати експериментальних досліджень сушіння подрібнених стебел топінамбура, які можуть бути використані в якості сировинного матеріалу для виробництва екстрактів. Для зниження енерговитрат, запропоновано спосіб фільтраційного сушіння.Проведено вивченняособливостейкінетикиішвидкостісушіння.На основі узагальненнярезультатівдосліджень, визначеніоптимальніпараметридляреалізації фільтраційногосушіннястебелтопінамбура, що дало змогу зменшитиенергозатрати на сушінняіотримативисокоякіснусировинудляекстрагуваннябіологічноактивнихсполук. Запропоновано технологічнусхемувиробництваекстрактівзподрібненогостебелтопінамбура.

This work presents results of experimental investigations during drying grinded artichoke stems which could be used as raw material for production of extracts. To reduce power inputs the filtration method of drying is proposed. The study of kinetic and drying rate peculiarities were carried out. At thebasisofsummarizingtheresults, optimal parametersfor filtration drying of artishoke stalkshave been determined in view of reducing energy costs for drying and obtaining high quality raw material for extraction bioactive compounds. The technological scheme of the extracts production from grindedartishoke stalks has been offered.

1. Vincenzo L., Kroon P., Linsalata V., Cardinali A., Funct J. // Foods. 1, 131, – 2009. 2. Pan L., Sinden M.R., Kennedy A.H., Chai H., Watson L.E., Graham T.L., et al. Bioactive constituents of Helianthus tuberosus L. (Jerusalem artichoke). // Phytochem Lett. – 2009. 2 (1). 15-8. 3. Pandino G., Lombardo S., Mauromicale G., Williamson G. // Food Chem. – 2011. 126, 417 – 422. 4. Morales F., Cartelat A., Alvarez-Fernandez A., Moya I., Cerovic Z., J. Agr. // Food Chem. – 2005. 53, 9668–9678. 5. Qaas F., Schiele E. Einfluss der Energiekosten auf die Rentabilität im Trocknungsbetrieb (Influence of energy costs on the profitability of the dehydration of medicinal and aromatic plants). 2001. 144-145. 6. Кіндзера Д.П. Визначення оптимальних параметрів сушіння подрібнених стебел соняшника для виробництва паливних брикетів. /Кіндзера Д.П., Атаманюк В.М., Госовський Р.Р.// Одес. нац. акад. харч. технологій. – Одеса:, 2015. – Вип. 47, Т. 2. – С. 194 – 198. 7. Снежкин Ю.Ф. Интенсификация сушки фрезерного торфа в торфобрикетном производстве /Снежкин Ю.Ф., Коринчук Д.Н., Хавин А.А.// Промышленная теплотехника. – 2003.– Т. 25, № 4.– С. 196-198. 8. Georgieva S., Boyadzhieva S., Angelov G.  Intensification of extraction of bioactive substances from artichoke wastes. // Bulgarian Chemical Communications, 2016. Volume 48, Special Issue E, pp. 451 – 455. 9. Nóbrega E.M., Oliveira E.L., Genovese M.I., Correia R.T.P. The impact of hot air drying on the physical-chemical characteristics, bioactive compounds and antioxidant activity of acerola (Malphigia emarginata) residue. J. Food Process. Preserv. 2015. 39, 131–141. 10. Rabeta M.S.; Vithyia M. Effect of different drying methods on the antioxidant properties of Vitex negundo Linn. tea. Int. Food Res. J. 2013. 20, 3171–3176. 11. Nguyen, V.T.; Vuong, Q.V.; Bowyer, M.C.; van Altena, I.A.; Scarlett, C.J. Effects of different drying methods on bioactive compound yield and antioxidant capacity of Phyllanthus amarus. Dry. Technol. 2015. 33, 1006–1017. 12. Karaman, S.; Toker, O.S.; Çam, M.; Hayta, M.; Doğan, M.; Kayacier, A. Bioactive and physicochemical properties of persimmon as affected by drying methods. Dry. Technol. 2014. 32, 258–267.