Одержання та характеристика сполук на основі полі(гідроксиметил акриламіду) і пост-споживчого поліпропілену

2016;
: сс. 291 – 298
Authors: 

Ilma Cirne, Maria Esperidiao, Jaime Boaventura and Elizabete Lucas

Ilma Cirne-1, Maria Esperidiao-1, Jaime Boaventura-1 and Elizabete Lucas-2

  1. Federal University of Bahia, Institute of Chemistry, R. Barao Jeremoabo, 147, Ondina, 40170-115, Salvador, Brazil; ilmaufba@gmail.com
  2. Federal University of Rio de Janeiro, COPPE/PEMM, Av. Horacio Macedo 2030 - Ilha do Fundão, 21941598, Rio de Janeiro, Brazil

З метою отримання матеріалів для оброблення стічних вод нафтової промисловості синтезовані полімерні композити. Синтез проводили реакцією полімеризації за участю вільних радикалів з використанням н-гідроксиметил акриламіду у присутності пост-споживчого поліпропілену (ПП) з подальшою реакцією конденсації за нагрівання, що дозволяє уникнути використання структуруючих агентів. Характеристику продуктів проведено за допомогою Фур'є ІЧ-спектроскопії, оптичної мікроскопії, диференціальної скануючої калориметрії, термогравіметричного аналізу і рентгенівської дифракції. Визначено насипну густину та ступінь набухання продуктів. Показано, що синтез є відтворювальним, а використання ПП від упакування харчових продуктів знижує вартість виробництва. Здатність до набухання і термостійкість композиту зростає зі збільшенням вмісту ПП в суміші.

[1] Paranhos C., Oliveira M., Soares B. and Gomes A.: Polímeros, 2009, 19, 196.
[2] Celestino M. and Soares B.: Polímeros, 2013, 23,139.
[3] Lopez-Gil A., Rodriguez-Perez M., De Saja J. et al.: Polímeros, 2014, 24, 36.
[4] Ramoa S., Merlini C., Barra G. And Soares B.: Polímeros, 2014, 24, 57.
[5] Olabisi O., Roberson L. and Shaw M.: Polymer-Polymer Miscibility. Academic Press, New York 1979.
[6] Paul D., Barlow J. and Keskula H.: Polymer Blends [in] Mark H., Bikales N., Overberger C. and Menges G. (Eds.), Encyclopedia of Polymer Science and Engineering. John Wiley & Sons, New York 1987, v.12.
[7] Moore E.: Polypropylene Handbook. Hanser Publishers, Munich 1996.
[8] Bufkin B. and Grawe J.: J. Coat. Technol., 1978, 50, 41.
[9] Zosel A. and Ley G.: Macromolecules, 1993, 26, 2222.
[10] Volfova P., Chrastova V., Cernakova L. et al.: J. Macromol. Symp., 2001, 170, 283.
[11] Kamogawa H. and Sekiya T.: J. Polym. Sci. A., 2013, 50, 2011.
[12] Rosamilia P. and Davidowich G.: USA Patent 4590102A, Publ. May 20, 1986.
[13] Krishman S.: PhD. thesis, Lehigh University, Bethlehem USA, 2002.
[14] Klempner D. and Berkowski L.: Interpenetrating Polymer Networks [in] Mark H., Bikales N., Overberger C. and Menges G. (Eds.), Encyclopedia of Polymer Science and Engineering. John Wiley & Sons, New York 1987, v.8.
[15] Coutinho F., Rezende S. and Barbosa C.: Polimeros, 1999, 10, 129.
[16] Marquardt M. and Eifler-Lima V.: Quim. Nova, 2001, 24, 846.
[17] Entry J., Sojka R., Watwood M. and Ross C.: Environ. Pollut., 2002, 120, 191.
[18] Mansour E. and Dawoud F.: J. Sci. Food Agric., 2003, 83, 446.
[19] Dalla-Vecchia R., Nascimento M. and Soldi V.: Quim. Nova, 2004, 27, 623.
[20] Bajpai S. and Johnson S.: React. Funct. Polym., 2005, 62, 271.
[21] Queiros Y., Clarisse M., Oliveira R. et al.: Polimeros, 2006, 16, 224.
[22] Silverstein R. and Webster F.: Spectrometric Identification of Organic Compounds, John Wiley & Sons, New York 2005.
[23] Flory P.: J. Chem. Phys., 1950, 18, 108.
[24] Barikani M. and Hepburn C.: Iran. J. Polym. Scie.Technol. 1992, 1, 1.
[25] Lide D.: Handbook of Chemistry and Physics. CRC Press, Florida 2001.
[26] Watanabe D. and Esperidiao M.: Annals XVIII Congresso Brasileiro de Engenharia Química, Brazil, Campos de Jordão 2010.
[27] Esperidiao M. and Rocha L.: Annals 22º Reuniao Anual da SBQ, Brazil, Pocos de Caldas 1999.
[28] Brandrup J. and Immergut E.: Polymer Handbook, 3rd edn. John Wiley & Sons, New York 1989.
[29] Marinova K., Alargova R., Denkov N. et al.: Langmuir, 1996, 12, 2045.
[30] MacKight W., Karasz F. and Fried J.: Solid State Transition Behavior of Blends [in] Paul D. and Seymour Newman (Edn.), Polymer Blends. Academic Press, New York 1997, 186-238.