Модифікація полісахаридів n-похідними глутамінової кислоти за реакцією стегліха

2016;
: сс. 423 – 427
https://doi.org/10.23939/chcht10.04.423
Надіслано: Березень 20, 2016
Переглянуто: Квітень 28, 2016
Прийнято: Вересень 14, 2016
Authors: 

Mykhailo Nagornyak, Natalia Figurka, Volodymyr Samaryk, Serhiy Varvarenko, Maria Ferens and Victoria Oleksa

Lviv Polytechnic National University, 12 S. Bandera St., 79013 Lviv, Ukraine; fulei@i.ua

В роботі викладено ряд досліджень стосовно модифікації декстрину з метою одержання функціонального продукту з розгалуженою структурою макромолекул, здатного до формування в водних середовищах самостабілізованих дисперсій. Для забезпечення розгалуження макромолекул декстрину модифікацію здійснювали біфункціональними агентами – N-похідними глутамінової кислоти. Замісник в N-положенні забезпечує введення необхідної функції. Модифікацію здійснювали за реакцією Стегліха, що забезпечує перебіг процесу в мяких, контрольованих умовах.

[1] Prabaharan M. and Mano J.: Macromol. Biosci., 2006, 6, 991.
[2] Cascone M., Barbani N., Cristallini C. et al.: J. Biomat. Sci., 2002, 12, 267.
[3] Ganguly K., Chaturvedi K., More U. et al.: J. Control Release, 2014, 162, 193.
[4] Kamath K. and Park K.: Modern Hydrogel Delivery Systems, 1993, 11, 59.
[5] Hee Dong Han, Chung Kil Song, et al.: Int. J. Pharmac., 2008, 28, 350.
[6] Varvarenko S., Tarnavchyk I., Voronov A., et al.: Chem. Chem. Technol., 2013, 7, 164.
[7] Zhang Y., Song Y., Zhao Y. et al.: Langmuir, 2001, 27, 1317.  
[8] Weisberger A., Proskauer E. and Riddis D.: Orhanichnie Rastvoritely. Inostr. liter., Moskva 1976.
[9] Kazytsyna L.: Pryminenie UF-, IR-, NMR- Spektroskopii v Orhanicheskoi Khimii. Vishaja shkola, Moskva 1971.
[10] Nagornyak M., Samaryk V., Ferenc M. et al.: Visnyk Nats. Univ. Lviv. Polytech., 2015, 69, 812.