Ocimum basilicum L

Mікрохвильова екстракція без розчинника ефірних олій із висушеного листя базиліку (ocimum basilicum l.)

За допомогою мікрохвильової екстракції без розчинника (SFME) проведено екстракцію ефірних олій з листя базиліка. Визначено вплив параметрів на вихід олії. Отримані результати порівнювали з результатами, отриманими методом мікрохвильової гідродистиляції (MHD). Показано, що SFME метод забезпечує більш високий вихід та зменшує тривалість екстракції. З використанням газової хроматографії–масової спектроскопії (GC-MS) було встановлено, що найбільший вміст в базилічній олії компонентів E-цитраль та Z-цитраль. Визначено оптимальні умови одержання базилікової олії.

Застосування мікрохвильової екстракції без розчинника для екстракції харчових ефірних олій

Запропоновано використовувати мікрохвильову екстракцію без розчинника (МЕБР) як метод «зеленої технології» для екстракції харчових ефірних олій, які широко використовуються у парфумерній та фармацевтичній промисловості, а також в ароматерапії. Такий метод є поєднанням мікрохвильового нагріву та сухої перегонки за атмосферного тиску без додавання будь-якого розчинника або води. Виділення і концентрування летких сполук відбувається одностадійно. За допомогою вказаного методу проведено екстракцію базиліку (Ocimum Basilicum L.) за атмосферного тиску і 373 К протягом 30 хв.