Mікрохвильова екстракція без розчинника ефірних олій із висушеного листя базиліку (ocimum basilicum l.)

2018;
: pp. 543-548
1
Department of Chemical Engineering, Faculty of Industrial Technology, Institut Teknologi Sepuluh Nopember
2
Department of Chemical Engineering, Faculty of Industrial Technology, Institut Teknologi Sepuluh Nopember
3
Department of Chemical Engineering, Faculty of Industrial Technology, Institut Teknologi Sepuluh Nopember
4
Department of Chemical Engineering, Faculty of Industrial Technology, Institut Teknologi Sepuluh Nopember

За допомогою мікрохвильової екстракції без розчинника (SFME) проведено екстракцію ефірних олій з листя базиліка. Визначено вплив параметрів на вихід олії. Отримані результати порівнювали з результатами, отриманими методом мікрохвильової гідродистиляції (MHD). Показано, що SFME метод забезпечує більш високий вихід та зменшує тривалість екстракції. З використанням газової хроматографії–масової спектроскопії (GC-MS) було встановлено, що найбільший вміст в базилічній олії компонентів E-цитраль та Z-цитраль. Визначено оптимальні умови одержання базилікової олії.

[1] Kusuma H., Mahfud M.: AIP Conf. Proc., 2015, 1699, 050014. https://doi.org/10.1063/1.4938350
[2] Kusuma H., Altway A., Mahfud M.: J. Ind. Eng. Chem., 2018, 58, 343. https://doi.org/10.1016/j.jiec.2017.09.047
[3] Moncada J., Tamayo J., Cardona C.: Ind. Crops Prod., 2014, 54, 175. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2014.01.035
[4] Kapadiya S., Parikh J., Desai M.: Ind. Crops Prod., 2018, 112, 626. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2017.12.060
[5] Saripalle M.: World Dev. Perspect., 2016, 1, 12. http://dx.doi.org/10.1016/j.wdp.2016.05.004
[6] Burdock G., Carabin I.: Food Chem. Toxicol., 2008, 46, 433. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.105
[7] Rodrigues V., de Melo M., Portugal I., Silva C.: J. Supercrit. Fluids, 2018, 135, 263. https://doi.org/10.1016/j.supflu.2018.01.010
[8] Ismanto A. Kusuma H., Mahfud M.: IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci., 2017, 101, 012014. https://doi.org/10.1088/1755-1315/101/1/012014
[9] Kusuma H., Mahfud M.: Int. Food Res. J., 2017, 24, 1697.
[10] Kusuma H., Altway A., Mahfud M.: IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci., 2017, 101, 012015. https://doi.org/10.1088/1755-1315/101/1/012015
[11] Pitojo S., Kemangi dan Selasih. Ungaran: Trubus Agriwidya, 1996.
[12] Kusuma H., Syahputra M., Parasandi D. et al.: Rasayan J. Chem., 2017, 10, 861. https://doi.org/10.7324/RJC.2017.1031763
[13] Mahfud M., Putri D., Dewi I. et al.: Rasayan J. Chem., 2017, 10, 86. https://doi.org/10.7324/RJC.2017.1011562
[14] Kusuma H., Mahfud M.: RSC Adv., 2017, 7, 1336. https://doi.org/10.1039/c6ra25894h
[15] Ferhat M., Meklati B., Chemat F.: Flavour Fragr. J., 2007, 22, 494. https://doi.org/10.1002/ffj.1829
[16] Guenther E.: Essential Oils Volume IVB (in Bahasa Indonesia). Jakarta: Universitas Indonesia Press, 1990.
[17] Knox J.: Encyclopedia of Separation Science. Academic Press, Edinburgh 2000.
[18] Wang Y., You J., Yu Y. et al.: Food Chem., 2008, 110, 161. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.01.028