Санітарно-гігієнічна експертиза як спосіб профілактики харчових отруєнь

Sybirnyy A., Zarichna O., Sybirna R. Sanitary and hygienic examination
as a form for the profilaction of food loads

1
Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, кандидат біологічних наук , доцент, доцент кафедри загальної гігієни з екологією
2
НДІ епідеміології та гігієни Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник лабораторії трансмісивних вірусних інфекцій
3
Національний університет “Львівська політехніка”, Навчально-науковий інститут права та психології

Санітрно-гігієнічна експертиза продуктів харчування та продовольчої сировини є
вагомим засобом профілактики харчових отруєнь серед населення України. В основі
показників їхньої безпечності лежать допустимі рівні вмісту небезпечних для здоров’я і
життя речовин хімічного та біологічного походження. Санітарно-гігієнічні заходи
потребують подальшого удосконалення на законодавчому рівні.

1.Zakon Ukrainy «Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv» [The Law of Ukraine «On Basic Principles and Requirements for the Safety and Quality of Food Products»] [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/main/771/97- %D0%B2%D1%80. 2. Zakon Ukrainy «Pro karantyn roslyn» [Law of Ukraine «On Plant Quarantine»] [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu :http://zakon4.rada.gov.ua/laws/main/3348-12 3. Baraniak V.M. Sudovi ekspertyzy [Forensic examinations]: kurs lektsii /V.M.Baraniak, R.I.Sybirna. – Lviv: LvLUVS, 2010. – P. 99–121. 4. Blahuta R. I. Kryminalistyka [Criminalistics]: Navch. pos. / R. I. Blahuta, R. I. Sybirna, V. M.Baraniak ta in. za zah. red. Ye. V. Priakhina. – K.: Atika, 2012. – P. 357–372. 5. Yemchenko I. V. Ekspertyza tovariv [Examination of goods] / I. V. Iemchenko, A. P. Batutina. – K.: TsUL, 2013. – 277 p. 6. Rudavska H. B. Sanitarno-hihiienichna ekspertyza [Sanitary and hygienic examination]: Pidruchnyk / H. B. Rudavska, L. I. Demkevych. – K.: Kyiv. nats. torh.-ekon. un-t, 2003.- 409 p. 7. Rudavska H. B. Mikrobiolohiia [Microbiology]: Pidruchnyk / H. B. Rudavska, L. I. Demkevych. – K.: Kyiv. nats. torh.-ekon. un-t, 2015. – 407 p. 8. Zbirnyk naukovykh prats VNAU Seriia [Collection of scientific works VNAU Series]: Ekonomichni nauky, 2012. – No. 3 (69). – T. 2. – 298 p. 9. Berdnyk O. V. Zdorove naselenyia kak kryteryalnaia kharakterystyka eho kachestva [Health of the population as a criterion characteristic of its quality] / O. V. Berdnyk, O. V. Dobrianskaia, O. P. Rudnytskaia, T. P. Skochko // Dovkillia ta zdorovia, 2018. – No. 1(85). – P. 4–8. 10. Prokopov V. O. Pytna voda Ukrainy [Pitna water of Ukraine]: medyko-ekolohichni ta sanitarno-hihiienichni aspekty: Monohrafiia / za red.A. M. Serdiuka. – K.: Medytsyna, 2016. – 400 p.