Антиоксидантний потенціал нових фенольних похідних: комп‘ютерний аналіз

2020;
: сс. 448 - 454
1
Department of Chemistry, Faculty of Science, University of Kelaniya
2
Department of Chemistry, Faculty of Science, University of Kelaniya

Для розроблення похідних фенольних антиоксидантів застосовані розрахунки згідно теорії функціоналу густини. Детально проаналізовано ентальпії реакцій відносно різних механізмів первинної антиоксидантної дії. Розраховано вплив електронних донорів, орто-, мета- та пара-положень замісників, аллільного спряження та димеризації на антиоксидантну активність розроблених фенольних сполук.

  1. Lobo V., Patil A., Phatak A., Chandra N.: Pharm. Rev., 2010, 4, 118. https://doi.org/10.4103/0973-7847.70902
  2. Nimse S., Pal D.: RSC Adv., 2015, 5, 27986. https://doi.org/10.1039/C4RA13315C
  3. Brewer M.: Rev. Food Sci. Food Saf., 2011, 10, 221. https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2011.00156.x
  4. Dizdaroglu M.: Mutat Res. DNAging., 1992, 275, 331. https://doi.org/10.1016/0921-8734(92)90036-O
  5. Mohajeri S., Asemani S.: J. Mol. Struct., 2009, 930, 15. https://doi.org/10.1016/j.molstruc.2009.04.031
  6. Skorna P., Rimarcík J., Poliak P. et al.: Comp. Theor. Chem., 2016, 1077, 32. https://doi.org/10.1016/j.comptc.2015.10.010
  7. Pandithavidana D., Jayawardana S.: Molecules, 2019, 24, 1646. https://doi.org/10.3390/molecules24091646
  8. Mazzone G., Russo N., Toscano M.: Comp. Theor. Chem., 2016, 1077, 39. https://doi.org/10.1016/j.comptc.2015.10.011
  9. Borgohain R., Guha A., Pratihar S., Handique J.: Comp. Theor. Chem., 2015, 1060, 17. https://doi.org/10.1016/j.comptc.2015.02.014
  10. Mulder P., Saastad O., Griller D.: J. Am. Chem. Soc., 1988, 110, 4090. https://doi.org/10.1021/ja00220a088
  11. Bordwell F., Zhang X., Satish A., Cheng J.: J. Am. Chem. Soc., 1994, 116, 6605. https://doi.org/10.1021/ja00094a015
  12. Lind J., Shen X., Eriksen T., Merenyi G.: J. Am. Chem. Soc., 1990, 112, 479. https://doi.org/10.1021/ja00158a002
  13. Bordwell F., Cheng J.: J. Am. Chem. Soc., 1991, 113, 1736. https://doi.org/10.1021/ja00005a042
  14. Brinck T., Haeberlein M., Jonsson M.: J. Am. Chem. Soc., 1997, 119, 4239. https://doi.org/10.1021/ja962931+
  15. Kamat J., Devasagayam T.: Redox Rep., 1999, 4, 179. https://doi.org/10.1179/135100099101534882
  16. Klein E., Lukeš V., Ilcin M.: Chem. Phys., 2007, 336, 51. https://doi.org/10.1016/j.chemphys.2007.05.007
  17. Chandra K., Uchimaru T.: Int. J. Mol. Sci., 2002, 3, 407. https://doi.org/10.3390/i3040407
  18. Klein E., Lukeš V.: J. Phys. Chem. A, 2006, 110, 12312. https://doi.org/10.1021/jp063468i
  19. Mazzone G., Malaj N., Russo N., Toscano M.: Food Chem., 2013, 141, 2017. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.05.071
  20. Mazzone G., Malaj N., Galano A., et al..: RSC Adv., 2015, 5, 565. https://doi.org/10.1039/C4RA11733F
  21. Wright J., Johnson E., DiLabio G.: J. Am. Chem. Soc., 2001, 123, 1173. https://doi.org/10.1021/ja002455u
  22. Becke A.: Phys. Rev. A, 1988, 38, 3098. https://doi.org/10.1103/PhysRevA.38.3098