Дослідження впливу електромагнітних, постійних магнітних та акустичних полів на мікроорганізми

Authors: 

Я. А. Клап, О. С. Яремкевич, В. Г. Червецова, Н. Л. Заярнюк, В. П. Новіков

Національний університет “Львівська політехніка”,
кафедра технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології

Досліджено вплив акустичного поля (АП) та двох типів магнітних полів –
електромагнітного поля (ЕМП) та постійного магнітного поля (ПМП) – на ріст та
розмноження бактерій Escherichia coli та Staphylococcus aureus, а також дріжджоподібних
грибів Candida tenuis. Встановлено, що бактерії і гриби по-різному реагують на дію ЕМП
та ПМП, що, очевидно, зумовлено особливостями їх будови, хімічного складу та
метаболізму. На E. coli ЕМП та ПМП мають тимчасово пригнічувальний вплив, що
проявлявся тільки у першу добу після опромінення. Дріжджі С. tenuis виявились
чутливішими до дії цих полів. Встановлено також, що АП звукового діапазону здатні
впливати на бактерії, стимулюючи процеси росту, які проявляється тільки на другий
день у бактерій як E. Coli, так і St. аureus. The influence of the sound field (SF) and two types of magnetic fields – electromagnetic
fields (EMF) and constant magnetic field (CMF) on the growth and reproduction of bacteria
Escherichia coli and Staphylococcus aureus, also yeast Candida tenuis, were investigated. It was
proven that bacteria and fungi react differently to the effect of EMF and the CMF, that is
caused by specific features of their structures, chemical composition and metabolism. EMF
and CMF have temporary depressing effect on E. coli, which was detected only on the first
days after exposure. Yeast С. tenuis were more sensitive to the both fields. It was also
established that sound range of SF can effect on bacteria (E. coli and St. aureus) by stimulating
the growth, which occurs only on the second day.

1. Пресман А. С. . Электромагнитные поля и живая природа. – М.: Наука, 1968. – 112 с.
2. Сорока С. А. Влияние акустических колебаний на биологические объекты // Вибрация в технике
и технологиях. – 2005. – № 1. – С. 39–41. 3. Физические основы применения ультразвука в медицине
экологии: учебно-методическое пособие / Под общ. ред. проф. С. П. Кундаса. Минск: МГЭУ
им. А. Д. Сахарова, 2009. – 110 c. 4. Акопян В. Б. Основы взаимодействия ультразвука с био-
логическими объектами: Ультразвук в медицине, ветеринарии и экспериментальной биологии. –
М.: МГТУ им. Н. Э. Баумана, 2005. – 224 с. 5. Лошицький П. П. Вплив електромагнітного
випромінювання на молочнокислі бактерії / П. П. Лошицький, Л. О. Косоголова, Я. В. Дем’янова,
К. М. Яблонська. – К.: Проблеми екологічної біотехнології, 2014. – № 1. 6. Malyapa Robert S.
Measurement of DNA damage after exposure to 2450 MHz electromagnetic radiation / Malyapa Robert S.,
Ahern Eric W., Straube William L., Moras Eduardo G., Pickard William F., Roti Roti Joseph L. // Radiat.
Res. – 1997, No. 6. – P. 608–617. 7. Нижельская А. И., Якунов А. В. Оптимизация эксперимен-
тальных исследований резонансной реакции Saccharomyces cerevisiae на воздействие ЭМИ
миллиметрового диапазона. Физика живого. 2004, (1), 53–62. 8. Yakunov A. V. Influence of Processing
of Yeast Saccharomyces cerevisiae with Millimeter Waves on Fermentation Indices in Technology of
Bioethanol Production / A. V. Yakunov, A. I. Nizhelska, L. V. Marinchenko, V. A. Marinchenko,
V. A. Makara // Surface Engineering and Applied Electrochemistry. – 2015. – 51, No.2. – Р. 156–161.