Розглянуто сучасний стан та тенденції розвитку ринку цукру в Україні та світі. Проаналізовано економічну кон’юнктуру ринку цукру, зокрема аналіз пропозиції та попиту на цукор в окремих країнах світу. Окреслено динаміку розвитку сектора виробництва цукрових буряків - основної сировини для виробництва цукру в Україні. Ідентифіковано ключові проблеми розвитку бурякоцукрового виробництва в Україні, до яких належить неврегульованість питань щодо виробництва і реалізації цукру в Україні, скорочення матеріально-технічного забезпечення бурякосіючих господарств і цукрових зaводів. Встановлено, що цукрова галузь, особливо її сировинна складова, потребує розробки положень щодо стратегічного управління, напрямів тактичної модернізації, вдосконалення положень щодо підвищення ефективності функціонування.
1. Бек В. Л. Теорія статистики : навч. посіб. Київ : ТОВ ―Центр навчальної літератури‖, 2002. 288.
2. Бондар В. С., Фурса А. В. Бурякоцукрова галузь України в умовах нестабільності світового ринку цукру. Економіка АПК. 2018. (7). 37--46.
3. Грузінська І., Смагіна А., Айрапетов М., Жигадло В. Зелена книга ―Регулювання ринку цукру‖. 2018. URL: https://cdn.regulation.gov.ua/53/b7/b1/9f/regulation.gov.ua_РЕГУЛЮВАННЯ%20Р ИНКУ%20ЦУКРУ.pdf (дата звернення: 29.10.2023).
4. Гусятинська Н. А., Каленик О. С., Григоренко Н. О. Виробництво харчових сиропів із сорго цукрового. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2023. 29 (3). 128-138. DOI https://doi.org/10.24263/2225-2924-2023-29-3-12 (дата звернення: 01.11.2023).
5. Державна служба статистики України. Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України за 2020 рік. 2021. URL: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/Arhiv_u/07/Arc h_spog_zb.htm (дата звернення: 10.11.2023).
6. Державна служба статистики України. Виробництво промислової продукції за видами. 2021. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 10.11.2023).
7. Коденська М. Ю., Сегеда С. А. Закономірності розвитку аграрно-промислового виробництва та ефективність його функціонування. Економіка АПК. 2018. 6. 30–39.
8. Коротинський О. Хто виробив найбільше цукру? Огляд виробництва у сезоні 2022. 2023. URL: https://latifundist.com/analytics/32-hto-virobivnajbilshe-tsukru-oglyad-... (дата звернення: 10.11.2023).
9. Красняк О. П., Амонс С. Е. Ринок цукру: проблеми та перспективи. Ефективна економіка. 2020.(1). DOI https://doi.org/10.32702/2307-2105-2020.1.64 (дата звернення: 10.11.2023).
10. Листопадовий звіт (2019 р.) USDA по виробництву цукру в світі і окремих країнах у 2019/20 МР. Науково-практичний центр цукробурякового виробництва: веб-сайт. URL: http://sugarua.com/ua/main/lists/5129 (дата звернення: 11.11.2023).
11. Мочерний С. В. Економічний енциклопедичний словник : у 2 т. Т. 1 / С. В. Мочерний, Я. С. Ларіна, О. А. Устенко, С. І. Юрій ; за ред. С. В. Мочерного. Львів : Світ, 2005. 616 с.
12. Органічний цукор – продукт майбутнього, який виробляють в Україні. 2019. URL: http://www.ukrsugar.com/uk/post/organicnijcukor-produkt-majbutnogo-akij-... (дата звернення: 15.11.2023).
13. Офіційний сайт асоціації цукровиків України ―Укрцукор‖. 2023. URL: http://sugarua.com (дата звернення: 20.11.2023).
14. Офіційний сайт Державного комітету статистики. 2023. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 20.11.2023).
15. Офіційний сайт Міністерства аграрної політики та продовольства України. 2023. URL: http://minagro.gov.ua/ (дата звернення: 20.11.2023).
16. Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру : Закон України від 15 трав. 2003 р. No 758. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/758-14 (дата звернення: 25.11.2023).
17. Ринок цукру у 2023⁄24 маркетинговому сезоні. 2023. URL: https://www.growhow.in.ua/rynok-tsukru-v-2023-24-marketynhovomu-sezoni/ (дата звернення: 26.11.2023).
18. Ринок цукру: проблеми та перспективи. 2020. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/1_2020/66.pdf (дата звернення: 26.11.2023).
19. Самілик М., Корнієнко Д. Аналіз видів цукру та розширення його асортименту в Україні. Biota. Human. Technology. 2023. (1). 94-108. DOI https://doi.org/10.58407/bht.1.23.7 (дата звернення: 26.11.2023).
20. Український ринок цукру. 2022. URL: http://shareuapotential.com/ru/BE/ukrainian-sakhar-2022.html (дата звернення: 29.11.2023).
21. Укрцукор. 2020. Баланси попиту і пропозиції цукру в Україні. URL: http://www.ukrsugar.com/uk (дата звернення: 29.11.2023).
22. Христофоров С. В. Україні збільшиться кількість працюючих цукрових заводів. 2023. URL: https://uprom.info/news/other/eat/v-ukrayini-zbilshytsyakilkist-praczyuy... (дата звернення: 29.11.2023).
23. Цукор та продукти переробки. Astartaholding.com. 2023. URL: https://astartaholding.com/ (дата звернення: 03.12.2023).
24. Чорна Т. М., Гусятинська Н. А. Аналіз нормативних документів ЄС щодо якості та безпечності цукрів в контексті розширення експортного потенціалу галузі. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2022. 28 (3). 154-176.
25. Agriculture.ec.europa.eu. Sugar. 2023. URL: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/crop-productionsand-plant-based... (дата звернення: 10.12.2023).
26. FAO Food Price Index. 2023. URL: https://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/ (дата звернення: 10.12.2023).
27. Mickiewicz В., Britchenko І. Modern trends of sustainable development in the sugar market. European Research Studies Journal. 2022. 25 (3). 717-728. DOI https://doi.org/10.35808/ersj/3060 (дата звернення: 10.12.2023).
28. Mirza D. F., Alindra D. A., Yunior K. Increasing The Productivity of Palm Sugar Through High Degree of Crystalline Sugar Production. International Journal of Science, Technology & Management. 2022. 3 (1). 1-5. DOI
https://doi.org/10.46729/ ijstm.v3i1.433 (дата звернення: 10.12.2023).
29. Nurkolis F., Surbakti F. H., Sabrina N., Azni I. N., Hardinsyah H. Mango Sugar Rich in Vitamin C: A Potency for Developing Functional Sugar Rich in Antioxidants. Food Science and Nutrition. 2020. 4(2). 764-765. DOI https://doi.org/10.1093/ cdn/nzaa052_034 (дата звернення: 10.12.2023).
30. OECD/ FAO. (2021). OECD-FAO Agricultural Outlook 2021–2030. OECD Publishing. DOI https://doi.org/10.1787/ 19428846-en (дата звернення: 10.12.2023).
31. Pambo K., Otieno D., Okello J. J. Willingness-to-Pay for Sugar Fortification in Western Kenya. AAEA, WAEA Joint Annual Meeting. California. 2015. DOI https://doi.org/10.22004/ag.econ.202970 (дата звернення: 15.12.2023).
32. Ratnavathi C. V., Chavan U. D. Chapter 5 – Sorghum Syrup and Other by Products. Sorghum Biochemistry. Academic Press, 2016. 253-310. DOI https://doi.org/ 10.1016/B978-0-12-803157-5.00005-8 (дата звернення: 15.12.2023).
33. Samilyk M., Korniienko D. Development of technology for receiving enriched sugar. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies. (2022). 24 (98). 25-29. DOI https://doi.org/10.32718/nvlvet-f9805 (дата звернення: 20.12.2023).
34. Sugar: World Markets and Tradeю. United States Department of Agriculture Mode of access: URL: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/sugar.pdf (дата звернення: 21.12.2023).
35. Throupa J., Martнneza J. B. G., Balsb B., Catesac J., Pearced J. M., Denkenbergerac D. C. Rapid repurposing of pulp and paper mills, biorefineries, and breweries for lignocellulosic sugar production in global food catastrophes. Food and Bioproducts Processing. 2022. (131). 22-39. DOI https://doi.org/ 10.1016/j.fbp.2021.10.012 (дата звернення: 23.12.2023).
36. Global Sugar Supply by Country. REPORTLINKE. URL: https://www.reportlinker.com/dataset/c869efbf3df7e4b411eaadf2599a3260d27...(дата звернення: 23.09.2024).
37. Sugar beet production. FAO. 2023. OURWORLDINDATA. URL: https://ourworldindata.org/grapher/sugar-beet-production?tab=table&time=...
DEU~TUR~POL~EGY~UKR~NLD~GBR 012 (дата звернення: 23.09.2024).
38. Sugar. . FAS.USDA. 2024. URL: https://fas.usda.gov/data/commodities/sugar 012 (дата звернення: 23.09.2024).
39. Total sugar production worldwide from 2010/11 to 2024/25 (in million metric tons) STATISTA. 2024. URL: https://www.statista.com/statistics/249679/total-production-of-sugar-wor... 012 (дата звернення: 23.09.2024).