нікель

Ізомеризація лінійного гексану на біметалічних цеолітних каталізаторах

Проведено оцінювання активності та селективності в ізомеризації н-гексану біметалічних цеолітних каталізаторів, що окрім паладію містять перехідний метал нікель. Синтезовано біметалічні біфункціональні каталізатори ізомеризації лінійних алканів на основі водневої форми цеоліту MFI. Пористі властивості зразків досліджено методом низькотемпературної адсорбції/десорбції азоту, розміри металічної компоненти – ТЕМ, а каталітичні властивості – у мікроімпульсній ізомеризації н-гексану.

Стабільне адсорбційне видалення нікелю та хрому за допомогою екологічих промислових відходів: рівноважні дослідження

Досліджено адсорбцію нікелю та хрому з використанням відбілювальної глини. Експериментальні дані проаналізовані за допомогою 5-параметричних моделей адсорбції та трьох 3-параметричних моделей. Максимальна адсорбційна здатність для нікелю та хрому становила відповідно 769 та 556 мг/г. Встановлено, що модель ізотерми Ленгмюра найкраще підходить для одношарової адсорбції. Виявлено, що адсорбція має екзотермічну природу.

Хімічне вилуговування за кімнатної температури сплавів al3ni та al3ti

Методом дугової плавки приготовлені Al3Ni та Al3Ti сплави і витримані у 5M NaOH для хімічного вилуговування за кімнатної температури. Встановлено, що у випадку Al3Ni сплаву збагачені алюмінієм фази реагують з розчином вилугування з утворенням нанопористого нікелю з діаметром пор у діапазоні ~10–20 нм. Доведено, що тільки фаза чистого алюмінію сплаву Al3Ti реагувала хімічно з утворенням густоскладчатої поверхні з розміром складки ~50–100 нм.

Ізомеризація н-гексану на нікельвмісному цеоліті типу морденіту

Синтезовано зразки нікельвмісного морденіту внаслідок просочування із водних розчинів нітрату нікелю. З використанням методу низькотемпературної адсорбції/десорбції азоту та мікроімпульсної ізомеризації н-гексану вивчено пористі та каталітичні властивості. За температур 523–573 К максимальні виходи ізомерів становлять 10-12 % мас. для вмісту Ni 1–5 % мас.

ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРИ НІКЕЛЬНАПОВНЕНИХ КОПОЛІМЕРІВ ПОЛІВІНІЛПІРОЛІДОНУ ПІД ЧАС ПОЛІМЕРИЗАЦІЇ З ОДНОЧАСНИМ ВІДНОВЛЕННЯМ Ni2+

Підтверджено  перебіг  прищепленої  полімеризації 2-гідроксіетилметакрилату  на полівінілпіролідоні з утворенням сітчастого кополімеру одночасно з хімічним відновленням йонів нікелю. Встановлено вплив процесу відновлення на структурні параметри полімерної матриці –  ефективність  прищеплення  та  вміст  полівінілпіролідону  у  кополімері, молекулярну масу міжвузлового фрагмента полімерної сітки. Досліджено вплив присутності компонентів  полімер-мономерної  композиції  на  формування  частинок  нікелевого наповнювача.

Структурні характеристики хімічно відновленого нікелю як наповнювача полімерних гідрогелів

Методами сканувальної електронної мікроскопії, седиментаційного та рентгено-
структурного аналізу досліджено структурні характеристики порошків нікелю,
отриманих хімічним осадженням з водних розчинів. Доведено можливість одержання
порошку металу одночасно з формуванням полімерної матриці на основі кополімерів
полівінілпіролідону з 2-гідроксіетилметакрилатом. Експериментально встановлено
можливість регулювання в широких межах гранулометричного складу та структури
нікелевого наповнювача і, відповідно, властивостей композиційних полімерних мате-