war crimes

Як Росія порушує міжнародне право через вторгнення до України

Анотація: Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія росії проти України. І хоча російська армія не досягла поставлених на початку вторгнення Кремлем цілей, вже більше 600 днів війна триває проти України, забравши життя майже 10 тисяч цивільних (без даних щодо окупованих територій) та змусивши покинути Україну близько 8 млн. громадян.

Автор наголошує, що російсько-українська війна відкрила скриньку Пандори, адже ця війна не лише вплине на сторони конфлікту, але й безперечно змінить світ у найближчі десятиліття.

Воєнні та військові злочини в кримінальному законодавстві Російської імперії, РРФСР та Російської Федерації: теорія і безпосередня практика

Розглянуто кваліфікацію військових та воєнних злочинів у законодавстві Московського царства, Російської імперії, РРФСР та сучасної Росії. Зроблено висновок про примат військової доцільності над міркуваннями загальнолюдської моралі та гуманізму. Так, уже в законодавстві Московського царства передбачалася можливість обернення в холопи т. зв. боярських дітей (молодшої верстви боярства), відсторонених царем від служби. Військове законодавство Петра І не робить різниці між самогубством військового та державною зрадою.

Experience implementing rules of war crimes in the criminal law EU countries

The article raised the theoretical aspects of the implementation of the legislation Ukraine rules on war crimes case Mr. inclusion in criminal legislation of the European Union. Analyzed the norms included in the Criminal Code of the Baltic States, Georgia, Moldova accordance with the Rome Statute of the International Criminal Court