Січові стрільці

ДІЯЛЬНІСТЬ Є. КОНОВАЛЬЦЯ НАВКОЛО ВІЙСЬКОВО-ПОЛІТИЧНИХ ПРОЦЕСІВ У СЕРПНІ – ЖОВТНІ 1920 р.

У статті вперше на основі нових джерел введено в науковий обіг інформацію, що відображає спроби Є. Коновальця в серпні – жовтні 1920 р. розібратись у тому, що відбувалось в українських революційних процесах. Особливо його цікавили настрої та аргументи прихильників більшовиків, настрої серед інтернованих та військовополонених.

Євген Коновалець у Луцькому таборі для інтернованих (грудень 1919 – березень 1920 рр.)

Розкрито перебування та діяльність Є. Коновальця в організованому поляками таборі для інтернованих, куди він потрапив у середині грудня 1919 р. разом із частиною особового складу Групи СС армії УНР, якою і командував. Після цієї події військове формування Січових стрільців більше не відновиться. 

Збереження та популяризація історичної пам’яті про діяльність Української армії 1917–1921 рр. (на прикладі військового формування Січових Стрільців)

Розкрито формування та збереження пам’яті про військове формування Січових стрільців його ж засновниками та діячами. Зазначено, що фіксування, узагальнення та аналіз інформації про діяльність стрільців розпочалось ще в роки активної збройної боротьби. Загалом у міжвоєнний та повоєнний час над пам’яттю про це військове формування працювало десятки людей, які майже всі належали до цієї сили.