еліпсоїд

Дослідження впливу неоднорідності розподілу мас надр планети еліпсоїдальної форми на її стоксові постійні

Мета. Параметри гравітаційного поля Землі ( ) визначаються її фігурою та внутрішнім наповненням(розподілом мас), які по різному впливають на їх формування. Подаючи функцію розподілу мас надр планети у вигляді біортогональних рядів, встановимо зображення стоксових постійних  через коефіцієнти  розкладу потенціалу планети та лінійні комбінації геометричних характеристик еліпсоїда.

Розклад гравітаційного поля тривісної еліпсоїдальної планети з використанням одного класу неортогональних гармонійних функцій

Розглянуто уявлення потенціалу тривісного еліпсоїда за допомогою рядів, що сходяться, Коефіцієнти яких визначаються через інтегральні характеристики функції розподілу щільності планети. Цей підхід дає можливість в комплексі вивчати розподіл мас планети, її фігуру і зовнішнє гравітаційне поле.

До визначення еквіпотенціальних поверхонь планет з використанням біортогональних розкладів

Мета. За відомим фіксованим потенціалом Землі, поданим за допомогою біортогонального розкладу, як одного з варіантів його представлення, знайти поверхню геоїда, яка описує реальну фігуру планети. Зовнішнє гравітаційне поле описується, як правило, рядами за кульовими функціями. Оскільки геоїд визначають з їх використанням, тому виникає питання ідентичності визначення фігури, тим паче, що частина її точок не належить області збіжності. Методика і результати роботи.