лазерне сканування

3д модель Медової печери, м. Львів

Мета даної статті – представлення та детальний аналіз 3D-моделі Медової печери у Львові, яка була створена за допомогою технології лазерного сканування. Основні цілі включають розкриття точності та деталізації отриманої моделі, а також визначення можливостей її використання в різних сферах, таких як: геологічні дослідження, археологія, культурна спадщина та туризм.

Порівняння сучасних методів 3D-вимірювання для вирішення задач суднобудівної промисловості

У роботі розглянуто сучасні технології 3D-вимірювань при виробництві суднобудівних деталей. Для дослідження виготовлено спеціальний шаблон ділянки кіля. Вимірювання шаблону виконані за допомогою лазерного трекера, лазерного сканування, промислової фотограмметрії та ручного сканування. У дослідженні для 3D-вимірювань використано наступне обладнання: лазерний трекер Leica Absolute Tracker AT960-LR, лазерний сканер Z+F Imager 5010, фотокамера Nikon D2Xs для промислової фотограмметрії, ручний сканер DPI-7 від DotProduct.

Дослідження технології складання фронтальних планів архітектурних споруд наземним цифровим зніманням і лазерним скануванням

Представлено аналіз технологічної схеми створення фасадних планів архітектурних пам'яток, що підлягають реставрації шляхом цифрового обстеження та лазерного сканування. Увага акцентується на недостатності інформації при використанні тільки лазерного сканування. У той же час існує можливість не тільки отримати необхідну інформацію для подальшого архітектурного виміру, але і підвищити точність отримання координат об'єктних точок через надмірну кількість контрольних точок при спільному лікуванні обробки обстеження та сканування.

Апріорна точність складання фронтальних планів методом сумісного використання лазерного сканування та наземного цифрового знімання

Представлений аналіз апріорної точності визначення просторових координат планів фасадів архітектурних споруд, що складаються за допомогою лазерного сканування і цифрової зйомки, які підлягають реставрації. Акцентовано увагу на вплив досліджуваних помилок лазерного сканера і цифрової знімальної системи.