примирення

Система та умови призначення кримінальних покарань для неповнолітніх

В сучасному правозастосовчому процесі особлива увага приділяється питанням кримінальної відповідальності неповнолітніх. Це обумовлено необхідністю забезпечення їх прав та інтересів, а також сприяння їхньому виправленню та соціальній реабілітації. Дана наукова стаття розглядає систему призначення кримінальних покарань для неповнолітніх осіб. Автор проводить аналіз законодавства, практики та принципів, що визначають умови кримінальних покарань для цієї категорії осіб.

Медіація як спосіб вирішення сімейних спорів

Досліджено правову природу медіації як альтернативного способу вирішення спорів. Виокремлено перспективи застосування медіації під час вирішення саме сімейно-правових спорів. Автори дають визначення сімейно-правового спору, виокремлюють його особливості. Зазначено, що процедура медіації стає популярнішою й використовується між суб’єктами галузевих правовідносин, тому, власне, й необхідно встановити теоретико-правову природу нового для українського законодавства інституту медіації

Примирення з потерпілим як засіб профілактики адміністративних правопорушень

У статті розглянуто питання примирення винної особи з потерпілим від адміністративного правопорушення. Пропонується авторське бачення застосування у передбачених національним законодавством України випадках примирення в якості одного із заходів профілактичного впливу з метою виховання у громадян доброчесності та законослухняної поведінки за різних життєвих обставин.

Cутність процедур примирення у системі альтернативного вирішення юридичних конфліктів (спорів)

Розкрито зміст альтернативного вирішення спорів, подано характеристику процедур примирення, показано їх місце в системі альтернативних способів і визначено, за яких обставин і з якою метою адміністративний суд може ініціювати проведення медіації та брати в ній участь.