українська національна державність

Методи дослідження історико-правової реальності: феномен української національної державності й державно-правової традиції

Висвітлюються методи дослідження феномену української національної державності та державно-правової традиції як історико-правової реальності.
Наголошено, що дослідження вказаної проблематики має бути побудоване на національно- державницькій парадигмі, за якої держава загалом розглядається як один із найважливіших засобів реалізації суверенітету народу, а українська національна державність, зокрема, – в контексті формування національних традицій українського державотворення, що мають багатовікову історію.

Конституціоналізм і українська модель конституціоналізму: до проблеми формування національної державно-правової традиції

Досліджено феномен конституціоналізму та української моделі конститу- ціоналізму в контексті формування національної державно-правової традиції. Вислов- лено думку, що основною формулою побутування української моделі консти- туціоналізму є ідея забезпечення прав і свобод людини через обмеження державної влади, передовсім, засобами парламентаризму, місцевого самоврядування й організацією державних відносин з чітким поділом повноважень.