енергоефективність

Особливості впровадження та розвитку циркулярної економіки в Україні

Розкрито сутність концепції «циркулярної економіки», проаналізовано основні циркулярні бізнес-моделі, їх сутність та переваги в практичному застосуванні на основі дослідження досвіду їх впровадження та використання на міжнародних та вітчизняних підприємствах. Встановлено особливості впровадження принципів циркулярної економіки в Україні на основі аналізування джерел фінансування інноваційної діяльності та частки інноваційних підприємств у загальному обсязі. Обґрунтовано доцільність впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій на вітчизняних підприємствах.

ПЕРСПЕКТИВНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ БАГАТОКВАРТИРНОГО ЖИТЛА 2021-2035

У статті представлено аналітичний огляд перспективних тенденцій багатоквартирного житла на наступні 15  років. Дані тенденції прогнозуються на основі аналізу міжнародного досвіду, зокрема країн Європи. Цей прогноз загалом ґрунтується на поточній економічній ситуації та демографічних тенденціях в Україні. Найбільш  ймовірним трендом є  зростання ролі енергоефективності в оцінці споживчих характеристик житла. Існує великий вітчизняний та зарубіжний досвід застосування засобів енергозбереження.

ВПРОВАДЖЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ БУДІВНИЦТВІ НОВОЇ КОМЕРЦІЙНОЇ НЕРУХОМОСТІ В УКРАЇНІ

В статті визначені основні умови та проблеми впровадження енергоефективних технологій для бізнесу в Україні та розглянутий проектний досвід будівництва «зелених» комерційних будівель, які були зведені в останні роки.

МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ ПРОПОЗИЦІЇ ТА ПОПИТУ НА РІШЕННЯ З ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

Встановлено чинники впливу на впровадження заходів з енергоефективності та ідентифіковано бар’єри, що заважають цьому впровадженню. Розроблено основні  положення механізмів формування попиту і пропозиції з енергоефективності. Виділено основні ефекти в економіці України з підвищення енергоефективності. Ідентифіковано найважливіші  характеристики послуги з енергоефективності. Проведений аналіз сегменту ринку – постачальники послуг з енергоефективності (ППЕ) за  моделлю М. Портера.

Архітектура багаторівневої системи управління енергоефективністю регіону

Визначено перелік задач, на розв’язання яких орієнтована багаторівнева система управління енергоефективністю регіону, сформульовано вимоги до реалізації компо- нентів кожного рівня системи. Показано, що компоненти управління технологічними процесами повинні забезпечувати опрацювання інтенсивних потоків даних у реальному часі засобами, які задовольняють обмеження щодо габаритів, енергоспоживання та вартості.

ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОГО СТАНУ ТА ПЕРСПЕКТИВ МОДЕРНІЗАЦІЇ ВІТЧИЗНЯНИХ ТЕПЛОЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛЕЙ

Проаналізовано сучасний стан вітчизняної енергетики, зокрема теплоелектроцентралей (ТЕЦ). Розглянуто ключові проблеми підприємств теплоенергетичної галузі України: технічне забезпечення галузі, якість надання послуг, тарифна система, фінансовий стан, інвестиційний клімат тощо. Обґрунтовано можливі варіанти покращення стану ТЕЦ методом модернізації та реінжинірингу бізнес-процесів для забезпечення їхнього розвитку в сучасних умовах господарювання.